Românii, pe ultimul loc în UE la educație financiară

Aproape 80% dintre români nu ştiu să răspundă la unele întrebări financiare de bază FOTO: Guliver / Getty Images
Românii au cea mai slabă educație financiară din Uniunea Europeană, iar, la nivel global, țara noastră ocupă locul 123 din 143 de state, potrivit lui Adrian Marin, membru în Comitetul Director al Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România.

„De departe, campioni sunt Australia, Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Israel, Olanda, Norvegia, Suedia şi Marea Britanie, unde circa 65% dintre adulţi sunt alfabetizaţi financiar“, a afirmat Marin, potrivit News.ro.

În Uniunea Europeană, România se clasează pe ultimul loc din punct de vedere al educaţiei financiare, doar 22% dintre adulţi fiind alfabetizaţi financiar, faţă de o medie de 52% la nivelul UE. În fruntea topului privind educaţia financiară se poziţionează Danemarca şi Suedia, cu 72%, Olanda şi Germania – 66%, Italia – 37%, Bulgaria şi Cipru – 35% şi Portugalia – 26%.

În România, 15% dintre adulţi economisesc bani pentru bătrâneţe, media Europei fiind de 64%, în timp ce unul din patru români nu are acces la servicii financiare.

Totodată, aproape 80% dintre români nu ştiu să răspundă la unele întrebări financiare de bază.

„România se află în al 26-lea an de declin demografic, iar generaţia mai tânără care intră pe piaţa muncii este din ce în ce mai puţin numeroasă şi nu va putea compensa procentul din ce în ce mai ridicat la forţei de muncă ieşită la pensie. Ca urmare, trebuie stimulat comportamentul privat de protecţie şi economisire pe termen lung al românilor”, spune Marin.