Românii își părăsesc țara – De ce preferă să se stabilească definitiv în străinătate?

Elena Deacu 24-07-2017
Potrivit unor sondaje realizate în ultimii ani, mii de români pleacă anual din țară ca să lucreze în străinătate. Statistic s-a stabilit că 25% dintre absolvenții de facultăți din țară dar și cei care au doar bacalaureatul visează să plece peste hotare, să lucreze în străinătate. Tinerii își doresc locuri de muncă bine plătite, condiții mai bune de trai, iar în țara noastră ei consideră că nu li se oferă motive pentru a rămâne, ba din contra nivelul de trai li se complică pe zi ce trece.

Mulți nu pleacă cu gândul să rămână prea mult timp afară, nu sunt hotărâți de la început pentru a se stabili definitiv în străinătate. Unii obțin burse la universități din alte țări și astfel hotărăsc să beneficieze de acest avantaj de a studia, de a prinde experiență și de a se perfecționa. Treptat mentalitatea lor se schimbă, devin mai curajoși, mai siguri pe ei, mai plini de entuziasm și de ambiție în a-și dori mai mult și de a realiza lucruri cât mai frumoase în viață. Gândul lor la început este de a pleca și de a se întoarce într-o zi, peste o perioadă de timp, unii chiar fac asta după ani de zile, după ce au strâns suficienți bani pe care doresc să-i investească în țară, într-o afacere a lor.

Tinerii absolvenți care sunt hotărâți să devină oameni de carieră simt lipsa experienței studiului din afară, simt nevoia de a învăța și mai mult în domeniul lor și de aceea pleacă în străinătate tocmai pentru a face acest lucru pentru ei. Modul în care ei au posibilitatea de a evolua în străinătate este avansat deoarece sunt formați într-un mod diferit de acela de la noi din țară. Două calități își pun amprenta asupra tinerilor care studiază în afară, și anume seriozitatea și corectitudinea celor care le predau și care îi fac și pe ei să se comporte la fel.

Românii care muncesc în afara țării investesc banii câștigați în imobiliare. Mulți tineri hotărăsc să-și deschidă firme în țară, pensiuni, dar și foarte mulți își fac afaceri în străinătate, de exemplu în Bulgaria datorită impozitelor mai mici și a stabilității taxelor fiscale.

În Bulgaria nu există riscuri valutare vizavi de importuri deoarece cursul valutar este fix la moneda națională. Există servicii juridice în Bulgaria care îi ajută să-și înființeze un SRL în această tară, le explică etapele și ce acte trebuie pentru a avea o societate comercială, etc. Cota TVA s-a menținut constantă în decursul a 10 ani, la fel și taxele și impozitele, ceea ce este un avantaj pentru cei care au afaceri. Dacă intervin probleme ei pot apela la experiența unui avocat român în Bulgaria, iar aici ne referim la anumite riscuri care au legătură cu desfășurarea afacerii în general.

Tinerii care au lucrat mulți ani în străinătate sunt dornici de a se întoarce în țară și de a-și deschide aici o afacere, însă au surpriza neplăcută de a întâmpina greutăți care treptat îi fac să regrete decizia luată, mai ales că unii ajung să piardă cam tot ce au economisit în afară. Ei au idei de afaceri, unii de exemplu își fac pensiuni în care investesc aproape tot ce au reușit să strângă în ani de zile de muncă în străinătate și au așteptări mari la câștiguri în viitor.

Din păcate ajung să plătească tot felul de taxe și impozite, le vin controale peste controale, care se leagă de cele mai mici amănunte astfel încât prin amenzile pe care le plătesc ajung mai mult să piardă decât să se bucure de profit. De multe ori viața în țară este mai grea decât la vecini, și ajung destul de repede cu afacerea lor în faliment. Dezamăgiți de ceea ce pățesc decid să plece iar în străinătate, în țări care le oferă un alt nivel de trai.

Pentru a reuși în viață trebuie să ai mult curaj, să încerci mereu, să nu te dai bătut, dar să ai și oportunitatea de a arăta ceea ce poți. În străinătate poți avea șansa de a fi apreciat pentru pregătirea pe care o ai, pentru talentul tău, astfel mulți români decid să plece din țară. Unii români pleacă pentru că își pierd locurile de muncă de aici, pentru că de exemplu nu li se respectă contractele de muncă și astfel nu mai văd nici o soluție decât să încerce în afară. Mulți nu mai văd nici o rezolvare la situația lor decât să își caute un rost și în altă parte, unde pot avea joburi mai bine plătite, care să le permită un trai decent și de asemenea să pună și ceva deoparte din câștigul lor.