Românii au mărit consumul după scăderea TVA la mâncare

Anul trecut, cheltuielile de consum au crescut anul trecut cu 7% în medie FOTO: Guliver Getty/Images
Cheltuielile de consum ale populaţiei au crescut la aproape toate categoriile de mărfuri în 2015 faţă de 2014, pe fondul creşterii veniturilor şi al reducerii Taxei pe Valoarea Adăugată la alimente
Share on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Statisticile oficiale arată că românii au profitat de creşterea veniturilor, dar mai ales de reducerea TVA la alimente și și-au majorat consumul, cheltuind mai mulţi bani şi pentru alte categorii de mărfuri din coşul zilnic.

Venitul mediu lunar pe un membru al unei gospodării din mediul urban a crescut în trimestrul  al treilea din anul trecut şi a ajuns la 1.209,56 lei, cu 7% mai mult decât în aceeași perioadă din 2014. Cheltuielile au ținut și ele pasul cu veniturile, crescând cu 6%, arată datele centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) rezultate din ancheta bugetelor de familie.

În 2015, rata inflaţiei a fost de -0,9%, consemnând o premieră a perioadei postdecembriste.

Consumul – două treimi din buget

Din cheltuielile totale, cele destinate consumului au avut o pondere de 68,6% în 2014, valoarea nominală fiind de 665 de lei lunar pe persoană. În 2015, ponderea consumului s-a redus la 67%, iar valoarea cheltuielilor din această categorie a urcat la 689 de lei lunar pe persoană.

Principalele destinații ale cheltuielilor au rămas neschimbate pentru principalele categorii: cumpărarea de produse alimentare, plata întreținerii și achiziția de combustibili.

Print

Din datele statistice se constată că românii au profitat de reducerea TVA la alimente la 9%, consumul crescând chiar în condiţiile reducerilor semnificative de prețuri. Dintre produsele alimentare, cea mai mare pondere în consum o au carnea și preparatele din carne, contând cu 9,2% în coșul de consum calculat de INS pentru 2015.

Fiecare persoană a cheltuit 61 de lei pentru achizițțile de carne și mezeluri, sumă identică cu cea din 2014. La o scădere a prețurilor cu 11,4% decembrie 2015 față de aceeași lună din 2014, consumul  a fost, în medie, cu 10% mai mare.

Interesant că la pâine și specialități de panificație, unde se practica TVA redus la 9% și în 2014, cheltuileile de consum au înregistrat cea mai mare majorare din top 10 produse și servicii, de 10%, chiar dacă prețul a fost aproape constant (de fapt, consmnând o scădere de 0,7%). Asta înseamnă că a crescut consumul efectiv cu 10%, nu doar din punct de vedere al cheltuielilor.

Factura la întreţinere a îngheţat

Factura la întreținere a rămas identică în 2015 față de 2014, în medie 68 de lei pe lună. Aceasta în ciuda faptului că gazele naturale s-au scumpit cu 7,5 % în decembrie 2015, comparativ cu aceeași lună din anul precedent. Explicația este dată de temperaturile neașteptat de ridicate de la începutul anotimpului rece comparativ cu 2014.

Tot din statisticile oficiale rezultă că, profitând de ieftinirea semnificativă a combustibililor, românii s-au plimbat mai mult. Au făcut mai des plinul și au lăsat în medie 57 de lei în bezinării, cu trei lei mai mult decât în 2014.

Consumul de țigări și tutun a rămas practic constat în ultimul an, crescând la 43 lei, în condițiile unei scumpiri medii anuale de 6,17%. Interesant că românii alocă aproape aceeași sumă pentru fumat cât cheltuie pentru pâine.

Share on Facebook3Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone