România va plăti mai mult pentru gazul rusesc de la 1 ianuarie 2017

Alexei Miller a anunțat vineri că Gazprom va majora prețurile percepute pentru gazul exportat în Uniunea Europeană în primul trimestru al anului viitor
România va plăti un preț mai mare pe gazul importat din Rusia, după ce Alexei Miller, directorul general al gigantului Gazprom, a anunțat majorarea prețului exportat în Uniunea Europeană (UE) de la 1 ianuarie 2017.

Importurile României de gaze naturale din Rusia vor acoperi în această iarnă 40% din consumul național, potrivit lui Nicolae Havrileț, președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În prezent, susține președintele ANRE, sunt semnate contracte de import gaze pe trimestrul al patrulea la o valoare de 68-70 de lei Mwh, în timp ce piața internă este “blocată” de un preț de referință de 72 de lei/Mwh, impus prin introducerea impozitului de 60% pe veniturile realizate din dereglementarea pieței gazelor, potrivit Profit.ro.

Alexei Miller a anunțat vineri că Gazprom va majora prețurile percepute pentru gazul exportat în Uniunea Europeană în primul trimestru al anului viitor, ca urmare a tendinței ascendente a prețului petrolului, rezultată în urma acordului de micșorare a producției semnat de statele membre ale cartelului OPEC, dar și de Rusia și de alte state non-membre.

În timp ce România a ajuns să importe 40% din consumul național, depozitele de gaze, care înmagazinează stocuri pentru perioada rece, sunt umplute în proporţie de două treimi. Operatorii aveau însă obligativitatea să înmagazineze fiecare o anumită cantitate, până la data de 31 octombrie 2016, astfel încât depozitele să fie pline şi pregătite pentru consumul din această iarnă, arată o situaţie publicată pe site-ul Romgaz privind cantităţile de gaze injectate.

Astfel, potrivit situaţiei la 14 decembrie 2016, în depozitele de gaze erau stocate numai 1,879 miliarde metri cubi gaze, din capacitatea totală de aproape 3 miliarde mc gaze.

”Din cantitatea totală, 1 miliard mc de gaze a fost injectat de Romgaz, restul de alţi operatori. Cel mai probabil, companiile private nu şi-au îndeplinit obligativitatea de a înmagazina cantitatea de gaze ce le-a fost atribuită. Teoretic, cele 1,9 miliarde mc gaze care sunt acum în depozite ar trebuie să ne ajungă în această iarnă. Dar dacă va fi o iarnă geroasă, consumul va creşte şi gazele nu vor ajunge”, au declarat surse din piaţă, pentru News.ro.

Nivelul stocului minim de gaze naturale pe care fiecare titular al licenţei de furnizare a gazelor naturale avea obligaţia de a-l constitui în depozitele de înmagazinare subterană până la data de 31 octombrie 2016 a fost stabilit de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), prin Decizia nr. 1.602 din 12 octombrie 2016. De altfel, ANRE este şi autoritatea care trebuia să urmărească dacă propriul ordin a fost respectat şi implicit dacă cei 73 de operatori desemnaţi au înmagazinat respectivele cantităţi de gaze.

Romgaz, prin Sucursala Ploieşti, operează şase depozite de înmagazinare de gaze: Bilciureşti, Urziceni, Bălăceanca, Gherceşti, Sărmăşel şi Cetatea de Baltă. Capacitate activă totală în acest an este de 2,92 miliarde mc pe ciclu. Compania Romgaz, controlată de stat, alături de OMV Petrom, controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producţia de gaze naturale a României.