România va face schimb de informaţii cu statele UE despre acţionariatul companiilor implicate în scandalul Panama Papers

România s-a alăturat G5 în schimbul de informații privind companiile implicate în scandalul Panama Papers FOTO: Guliver/ Getty Images
România s-a alăturat Franţei, Germaniei, Spaniei, Italiei şi Marii Britanii pentru realizarea schimbului de informaţii, despre acționariatul companiilor implicate în investigația Panama Papers, transmite Ministerul Finanțelor Publice.

„Am fost primul stat care s-a alăturat iniţiativei G5, aceasta reprezentând un instrument util în creşterea transparenţei şi combaterii evaziunii fiscale. (…) Mecanismul de schimb automat de informaţii deja existent la nivel european poate fi utilizat pentru toate datele care pot proveni din analiza dosarului Panama“, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, citată de News.ro.

Ea a spuc că este necesară coordonarea acţiunilor tuturor administraţiilor fiscale ale statelor membre pentru a analiza şi valorifica informaţiile legate de tranzacţiile derulate de persoane fizice şi juridice din UE cu jurisdicţiile off-shore.

Dragu a participat vineri la consiliul ECOFIN, alături de secretarul de stat pe probleme de fiscalitate, Gabriel Biriş. Următoare întâlnire a grupului va avea loc pe 25 mai la Bruxelles.

Fiscul a înfiinţat un grup de lucru interdepartamental, din care fac parte inspectori antifraudă şi cu alte specializări, pentru a verifica informaţiile din investigaţia jurnalistică PanamaPapers şi pentru a analiza date referitoare la identitatea persoanelor fizice şi juridice implicate, mai transmite News.ro.

Preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, a afirmat că grupul lucrează să colecteze datele necesare din toate sursele existente, atât oficiale, cât şi neoficiale, pe care le va analiza şi prelucra ulterior.