România, teren danez – Erik Jantzen, omul de zeci de mii de hectare

Economica.net 17-04-2015
Erik Jantzen fermierul care deţine în Ialomiţa o fermă de aproximativ 5.000 de hectare, dar şi aproximativ 2.500 de hectare în Constanţa FOTO: Economica.net
Danezul Erik Jantzen, unul dintre cei mai activi investitori străini pe piaţa terenurilor din România, a ieşit iar la cumpărături. Prin mai multe firme pe care le controlează a achiziţionat în ultimele luni mai multe terenuri de câteva hectare în judeţul Constanţa.

Până acum, fermierul s-a implicat în tranzacţii însumând peste 28.000 de hectare în toată ţara, dar are şi propria fermă vegetală.

Terenurile de calitate şi preţurile încă mici comparativ cu celelalte state europene l-au atras încă din 2006 pe danezul Erik Jantzen în România. De atunci, a cumpărat în mod discret zeci de mii de hectare de teren, pe care, fie le-a cultivat, fie le-a arendat, fie le-a vândut mai departe, după ce le-a compactat şi a pus la punct toate actele necesare. În ultimele luni, potrivit datelor Direcţiilor Agricole Judeţene, fermierul a ieşit din nou la cumpărături, achiziţionând prin mai multe societăţi comerciale, printre care Chirnoproject SRL, Chirnogeni Farmland SRL sau Dobrogea Black Soll mai multe terenuri de câteva hectare în localitatea Chirnogeni din judetul Constanţa. Omul de afaceri nu comentează despre aceste ultime investiţii, dar reconfirmă interesul pentru sectorul agricol din România.’ “Jantzen Development (companie deţinută de Erick Jantzen n. red.) s-a implicat în tranzacţii însumând mai mult de 28 000 de hectare in toată ţara, proiecte deţinute de mine şi de partenerii mei, dar şi proiecte deţinute de alţi investitori, clienţii noştri”, a declarat pentru Economica.net Erik Jantzen, fermierul care deţine în Ialomiţa o fermă de aproximativ 5.000 de hectare, dar şi aproximativ 2.500 de hectare în Constanţa.

Fermă de 8,7 milioane de euro în Ialomiţa

Unul dintre cele mai importante active al lui Jantzen în România este ferma de cereale JD Agro Cocora, Ialomiţa, un proiect greenfield construit, în 2009, pe o suprafaţă de aproximativ 5.000 de hectare de teren cumpărat de Jantzen Development. “La Agro Cocora avem o echipă foarte bună de profesionişti. Activitatea de zi cu zi este coordonată de domnul Hans Poulsen, iar la rândul meu sunt foarte implicat din poziţia de preşedinte al Consiliului de Administraţie. Sunt foarte multumit că acum ferma este recunoscuta ca una dintre cele mai reprezentative din judeţ. JD Agro Cocora produce grâu, rapiţă, floarea-soarelui, porumb şi exploatează aproximativ 6.800 de hectare”, povesteşte Jantzen, potrivit căruia implicarea lui în fermă “este un parteneriat pe termen lung”.

JD Agro Cocora a raportat în 2013 o cifră de afaceri în valoare de peste 39,4 milioane de lei (aproximativ 8,7 milioane de euro) şi un profit net de 1,6 milioane de lei (371.000 de euro).

Are teren exploatat de români

Pe lângă cele 5.000 de hectare din Ialomiţa pe care le deţine împreună cu alţi acţionari, Jantzen are aproximativ 2.500 de hectare în zona comunei Amzacea, din judeţul Constanţa. Suprafaţa este exploatată de arendaşi români. “La Amzacea avem un birou local pe care îl folosim în sprijinul dezvoltării noastre locale. Planul nostru iniţial a fost să construim o fermă, asemănătoare cu Agro Cocora. Ulterior, am decis să nu continuăm în această direcţie şi am preferat să arendăm terenul către fermieri locali profesionişti. Îmi place foarte mult zona judeţului Constanţa. Este o zonă foarte bună pentru agricultură şi are şi o poziţionare foarte buna datorită apropierii de portul Constanţa care dinamizează toată regiunea. În ultimii 2 ani am vândut anumite părţi din terenul din Constanţa, în suprafeţe cu un grad ridicat de compactare, către fermieri locali. Dar, în general, intenţionez să păstrez cea mai mare parte din proiect şi să continui să arendez partenerilor din zonă”, a explicat fermierul.

Citiți mai multe despre danezul care vinde românilor terenuri în România pe Economica.net