România suferă la colectarea TVA

Elena Deacu 03-09-2017
România se află, de câţiva ani, pe ultimele locuri în ceea ce priveşte gradul de colectare a TVA din Uniunea Europeană, Fiscul reuşind să strângă la buget, din 100 de lei declaraţi de contribuabilii români, doar circa 75 de lei. Premierul Mihai Tudose este cea mai recentă voce care recunoaşte această incapacitate a sistemului fiscal al ţării.

„Suntem ţara cu cel mai mic grad de colectare pe TVA, de 75 la sută. Deci 25 la sută din banii pe care românii i-au plătit pentru stat nu vin la stat“, a spus acesta.  

Şi Alex Milcev, consultant EY, susţinea, în luna iulie, acelaşi lucru. „Se declară la ANAF impozitul pe profit, accize, TVA, impozit pe salarii de la firme existente de 100 de lei, să spunem. Ei (Fiscul, n.r.) colectează 75-78 de lei, 80 de lei cred că nu au depăşit niciodată. Adică peste 20% din banii declaraţi nu se colectează“, a explicat Milcev.

Noi plănuim, bulgarii fac                                                                

Ministrul de Finanţe Ionuţ Mişa susţinea, la începutul lunii august, că la nivelul anului 2014 TVA total declarat a fost de 70,9 miliarde de lei, din care s-au achitat 50 miliarde de lei. Adică 20 miliarde de lei nu s-au încasat la bugetul de stat. „În 2015 s-a declarat TVA în sumă de 73,8 miliarde de lei şi s-au încasat 57 de miliarde de lei. Şi în acest an, 16,78 miliarde de lei nu au mai ajuns la bugetul de stat. Gradul de conformare voluntară este de 77,4%. În 2016 am constatat că diferenţa dintre sumele declarate şi cele încasate e de 13 miliarde de lei”, mai spunea el.

Pentru anul viitor, ANAF şi-a asumat creşterea ratei de conformare voluntară la plată pentru TVA la 85%, urmând ca acest indicator să ajungă la 90% până în 2020.

În schimb, vecinii de la sud, bulgarii, au încheiat deja cu succes un program cu Banca Mondială, reuşind să crească rata de conformare în cazul TVA de la 77% la 92%, nivel comparabil cu al ţărilor dezvoltate.

„Pur şi simplu luăm banii statului“

Pentru a îmbunătăţi colectarea, Guvernul plănuieşte sistemul plăţii defalcate a TVA de către firme, motivând că „pur şi simplu luăm banii statului“, potrivit premierului Tudose. „Prin aplicarea mecanismului plăţilor defalcate de TVA vor fi stopate fraudele pe care astăzi unii agenţi economici le realizează prin utilizarea TVA în alte scopuri decât cele prevăzute de lege“, precizează şi Finanţele.

Andreea Paul, preşedinte al INACO – Iniţiativa pentru Competitivitate, susţine însă că acest sistem va lovi contribuabilii corecţi şi va aduce o scădere a gradului de conformare la declararea TVA.

Cum stăm cu frauda de TVA

Potrivit unui studiu al PwC intitulat „Decalajul de TVA şi măsuri pentru combaterea fraudei“, veniturile României din TVA reprezentau 8,1% din PIB în 2015, mai mult decât media UE, de 7% din PIB. În schimb, în ţara noastră, frauda de TVA estimată pentru anul 2014 reprezenta 7,1 miliarde euro pe an, adică 4,73% din PIB, faţă de valori cuprinse între 1,44% şi 2,84% în Cehia, Ungaria, Polonia şi Slovacia.