România primește finanțare de la Uniunea Europeană pentru continuarea a 11 proiecte

Finanțarea de la UE depășește 500 de milioane de euro FOTO: Guliver / Getty Images
România primește finanțare din partea Uniunea Europeană (UE) de peste 500 de milioane de euro pentru 11 proiecte din mai multe regiuni din țară, din domenii precum prevenirea dezastrelor naturale, alimentarea cu apă şi managementul integrat al deşeurilor. 
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

„Prin deciziile adoptate am facilitat continuarea acestor proiecte, începute în perioada 2007–2013, în actuala perioadă de programare. Sunt proiecte esenţiale pentru dezvoltarea României şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor”, a precizat comisarul european pentru politică regională, Corina Creţu.

Proiectele vizează următoarele sectoare transport (construcţia autostrăzii Lugoj – Deva, pe secţiunea Dumbrava – Deva, și reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a coridorului pan–european IV, tronsonul Coşlariu – Simeria), managementul deșeurilor din județele Suceava, Dolj, Bihor, Alba, Cluj și Vrancea), extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă din județele Gorj și Bacău, dar și prevenirea dezastrelor naturale, respectiv lucrări pentru reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut – Bârlad.

Proiectele de transport cuprind construcţia autostrăzii Lugoj – Deva pe secţiunea Dumbrava – Deva, parte a reţelei TEN-T. Astfel, se va scurta durata de călătorie între aceste puncte şi se va reduce numărul de accidente rutiere. De asemenea, acestea includ şi reabilitarea liniei de cale ferată dintre Coşlariu şi Simeria, pentru creșterea vitezei de circulaţie a trenurilor la 160 km/h.

Cele 6 proiecte de management al deşeurilor vor contribui la reducerea dimensiunilor depozitelor de deşeuri prin integrarea activităţilor de separare, colectare, transport, tratare, reciclare şi eliminare. De asemenea, se are în vedere închiderea sau reabilitarea depozitelor non-conforme cu standardele europene.

Proiectele de apă şi apă uzată includ realizarea de infrastructură şi facilităţi de tratare a apei uzate. Captarea de apă va fi îmbunătăţită. Reţeaua şi instalaţiile de pompare sunt reabilitate şi extinse, iar staţiile de tratare a apei uzate sunt nou construite sau îmbunătăţite.  Această infrastructură contribuie la oferirea de servicii şi la un grad de acoperire în domeniul de apă curentă şi apă uzată în conformitate cu directivele europene, în mod special cele legate de calitatea apei şi tratarea apei uzate în mediul urban.

Proiectul ce priveşte reducerea riscului de inundaţii în bazinul hidrografic Prut – Bârlad vizează construirea de poldere, dragarea şi stabilizarea albiilor râurilor, cât şi cartografierea riscului de inundaţii. 16.000 de locuitori ai judeţului Iaşi vor beneficia în mod direct de o mai bună protecţie împotriva inundaţiilor.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone