România restanțierilor: În ce județe trăiesc românii care nu își achită ratele la bancă

Paradoxal, în top 10 județe după restanțele la rambursarea împrumuturilor se află unele dintre cele mai puțin îndatorate FOTO: Meiafax
După ce au atins un maxim istoric de 33,4 miliarde de lei în luna aprilie a anului trecut, restanțele la credite au înregistrat o scădere vertiginoasă, mai ales în ultimul trimestru din 2014.

Scăderea restanțelor raportată la totalul creditelor acordate este explicată de presiunea exercitată de banca centrală pentru ca băncile comerciale să-și curețe bilanțurile contabile. Astfel, la sfârșitul lunii februarie din acest an, restanțele totale, atât cele înregistrate de populație cât și de companii au fost de 25,3 miliarde lei. Este vorba de creditul total, neguvernamental, indiferent de valuta în care au fost contractate împrumuturile.

 

Print

Cu toate acestea, încă mai sunt județe unde ponderea creditelor potențial neperformante se ridică la peste 20%. Media la nivel național a scăzut la sfârșitul lunii februarie la 11,9% după ce în aprilile 2014 depășise 15%. Sălajul se menține pe primul loc în acest top, cu 24% credite pentru care se înregistrează restanțe la rambursarea ratelor, dovadă a faptului că băncile nu s-au grăbit să creeze provizioane pentru creditele neperformante.

Paradoxal, în top 10 județe după restanțele la rambursarea împrumuturilor se află unele dintre cele mai puțin îndatorate. În Sălaj de exemplu, restanțele sunt asociate cu un grad redus de îndatorare, sub jumătate din media națională neluând în calcul Bucureștiul – 1,4 miliarde lei față de 3,1 miliarde lei, media națională. Împreună cu capitala, media este 5 miliarde de lei pe județ.

Un alt județ, Giurgiu, unde valoarea cumulată a creditelor este de 0,9 miliarde lei (al doilea cel mai puțin îndatorat, după Covasna) înregistrează o pondere a creditelor neperformante de peste 20%. Printre județele cu cele mai mari restanțe se numără Sibiul și Brașovul, singurele de altfel care depășesc media națională a îndatorării, restul de opt fiind printre cele cu cele mai mici împrumuturi.

La polul opus, cei mai bun-platnici sunt în Dâmbovița, unde ponderea restanțelor este de doar 3,7%, și în Gorj (4,2%). Rate scăzute ale restanțelor mai întâlnim în Teleorman (5,8%), Călărași (5,9%), Olt (5,9%) și Tulcea (6,3%). De remarcat că și aceste județe se înscriu în rândul celor cu o slabă activitate de creditare, singura diferență constând în prudențialitatea mai ridicată a surcursalelo băncilor ce au funcționat aici în perioada boomului imobiliar.