România, furnizor militar american

Elena Deacu 06-08-2017
Bell AH-1Z FOTO Bell Helicopter
Bell Helicopter a anunţat oficial că va produce elicoptere de atac în România, care vor înlocui flota învechită a ţării, dar care vor merge şi către export, însă şi o altă companie americană, General Dynamics, vrea să producă vehicule militare la noi în ţară. România devine astfel un furnizor militar american, prin producerea directă de echipamente de acest fel.

Trei companii s-au luptat pentru a câştiga un contract cu Guvernul român pentru a înlocui vechea flotă de elicoptere Puma: francezii de la Airbus şi americanii de la Bell Helicopter şi Sikorsky, controlat de grupul Lockheed Martin. Toţi cei trei actori erau pregătiţi să producă elicoptere în România, în cazul în care Guvernul le atribuia contractul, însă lozul câştigător a fost tras de Bell.

Ministrul Apărării Adrian Ţuţuianu a semnat săptămâna trecută o scrisoare de intenţie prin care guvernul român anunţă Statele Unite asupra disponibilităţii de achiziţionare a unor elicoptere de atac de la Bell Helicopter. Scrisoarea este parte a unui proces de tipul Foreign Military Sale (FMS), un program al Departamentului Apărării al Statelor Unite, prin intermediul căruia sunt comercializate arme şi echipamente militare către guvernele altor state, potrivit News.ro.

Astfel, ministerul Economiei şi compania ar urma să înfiinţeze o firmă mixtă prin care elicopterele să fie produse în România. Fabrica nu va înzestra însă doar armata naţională, ci aparatele de luptă vor putea fi exportate şi spre alte state.

Cât ne vor costa elicopterele

Constructorul american Bell Helicopter ar putea construi în România modelul AH-1Z Viper. Acest model poate oferi o protecţie împotriva proiectilelor calibrul 23 mm, poate atinge o viteză maximă de circa 370 km/h şi are o autonomie, cu rezervoare suplimentare, de peste 1.100 de kilometri. Preţul minim pentru un astfel de aparat, complet echipat şi gata de luptă, este de circa 30 de milioane de dolari.

Estimările rivalilor de la Airbus pentru necesarul de elicoptere al ţării noastre erau de 50 de aparate, în caz că se doreşte modernizarea întregii flote militare şi civile.

Asta ar însemna că Bell ne-ar putea furniza elicoptere în valoare de 1,5 miliarde de dolari, în cazul în care se va confirma acest necesar.

Iniţial, compania americană voia să fabrice în România doar anumite părţi ale elicopterelor Viper pe care apoi România să le importe de la producătorul american. De asemenea, compania a mai avut o tentativă de a construi un elicopter de atac în România, în 1996, modelul AH-1 Cobra, varianta românească de atunci urmând să poarte numele de Dracula.

Vehicule militare din 2018

Ţuţuianu a mai anunţat, de asemenea, că a discutat cu reprezentanţii companiei americane General Dynamics pentru înfiinţarea, până la finalul anului, a unei companii mixte, care să producă vehicule militare în România începând cu vara anului 2018. General Dynamics este un producător american de vehicule militare, printre care tancuri uşoare şi alte vehicule blindate.

La finalul lunii martie, ministrul Economiei de atunci, Mihai Tudose, s-a întâlnit cu delegaţiile companiilor General Dynamics, Bell Helicopter şi Boeing. Proiectele avute în vedere sunt posibile colaborări în industria de apărare. Companiile au de altfel deja colaborări cu IAR Braşov şi Romaero.