România e țara în care numai Guvernul nu investește

Elena Deacu 18-09-2017
Guvernul Mihai Tudose FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
România plânge după investiții, în special în infrastructura esențială pe care o doresc atât cetățenii de rând cât și companiile, pentru a-și derula afacerile, însă Guvernul pare că boicotează dinadins acest capitol.

Guvernul a promis investiții record în acest an, însă rectificarea bugetară a adus tocmai o tăiere a acestora, pentru a ține deficitul în frâu. Companiilor de stat le-au fost luate dividendele și rezervele salvate pentru a fi folosite la investiții, așa că singurii rămași care mai pompează bani în dezvoltarea României sunt străinii, pe care chiar Executivul îi acuză că ne fură țara.

Primul semnal că Guvernul urma nu numai să devieze de la planul de investiții, dar și să stea mai prost decât anul trecut, a fost execuția pe primele luni ale acestui an, când cheltuielile de capital au fost sub prevederile din proiectul de buget. Trendul a continuat și în restul anului, culminând cu investiții de numai 8,4 miliarde lei, adică 1% din PIB, după primele șapte luni, deși în proiect sunt menţionate investiţii totale, pentru anul 2017, de 34,4 miliarde de lei, adică 4,2% din PIB.

Bomboana de pe colivă a fost pusă de rectificarea bugetară, când Guvernul a tăiat circa 10 miliarde de lei de la principalele ministere însărcinate să deruleze investiții.

Motoarele de investiții, decapitate

Principalul motiv pentru care Guvernul a realizat rectificarea bugetară este pentru a avea bani pentru plata pensiilor și a salariilor. Iar principalele ministere de unde a tăiat bani sunt tocmai cele responsabile de dezvoltarea țării și de realizarea investițiilor.

Astfel, deși România nu are drumuri, iar cetățenii și companiile – în special investitorii străini – se plâng tocmai de lipsa acestora sau calitatea proastă a lor, cel mai mare suferind la rectificarea bugetară a fost chiar Ministerul Transporturilor. Circa 6,25 miliarde lei au fost luate de la bugetul Tranporturilor și redistribuite la celelalte ministere.

Alte diminuări bugetare, însă mai mici, au fost operate la Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, de aproape 2 miliarde lei, dar și la Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale, respectiv un minus de 303,4 milioane de lei.

Și companiile de stat, precum Romgaz, Transgaz, Conpet, Nuclearelectrica, Hidroelectrica şi Transelectrica, au trebuit să „predea” statului fie dividendele, fie rezervele, fie ambele, deși acestea erau folosite de obicei pentru investiții.

Guvernul a reușit, astfel, de această dată, să realizeze cea mai drastică tăiere de cheltuieli cu investițiile de la o rectificare bugetară.

Străini pompează bani

În schimb, companii de nivel mondial au anunțat anul acesta investiții de zeci de milioane de euro în România, fie pentru construirea de fabrici, fie pentru extinderea afacerilor locale. Investiții care vor crea, pe de o parte, locuri de muncă pentru români, dar vor și aduce, pe de altă parte, bani în plus la bugetul de stat, prin impozitele și taxele plătite de aceste firme.

De exemplu, grupul german Bosch a anunțat anul acesta că are în plan o nouă investiţie pe plan local ce presupune construcţia unei fabrici de maşini de spălat în Simeria. De asemenea, Arctic vrea să investească aproape 500 milioane de lei într-o fabrică de mașini de spălat în Dâmbovița. Mai mult, Nokia a extins campusul din Timişoara cu cel mai mare centru de cercetare şi dezvoltare din industria de telecomunicaţii din România, investiţia totală ridicându-se la peste 73 de milioane de euro. Totodată, subsidiara din România a producătorului francez de componente auto Faurecia a anunţat deschiderea celei de-a cincea fabrici în România, în comuna Căteasca, judeţul Argeş, o investiţie de 8 milioane de euro.

Subsidiara din România a producătorul de componente auto german Dräxlmaier a anunțat că investește 150 de milioane de euro în extinderea a două unităţi de producţie din țara noastră.

Philip Morris International va investi 490 de milioane de euro în fabrica din Otopeni, pentru producţia de articole din tutun, iar British American Tobacco Romania, va investi în următorii cinci ani un miliard de euro în extinderea fabricii de la Ploieşti.

Coca-Cola HBC România a investit şapte milioane de euro în fabrica din Timişoara, iar compania nemţească B. Braun investeşte aproximativ 300 de milioane de euro într-o fabrică de seringi perfuzabile care va fi construită în comuna Sânandrei, judeţul Timiş.

De asemenea, producătorul american de ambalaje din PET Plastipak investeşte două milioane de euro pentru extinderea unităţii de producţie pe care o are în oraşul Urlaţi din judeţul Prahova.

Iar acestea sunt numai câteva din investițiile anunțate de marile companii străine la noi în țară, în acest an.

Însă până și străinii își pierd avântul

Nici străinii nu mai par la fel de încântați să investească în România. În primele șapte luni, potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR), investițiile directe ale nerezidenților au însumat 2,37 miliarde euro. Cu 17% mai puțini bani investiți de străini la noi în țară în perioada ianuarie – iulie 2017, spre deosebire de primele șapte luni ale anului trecut, când investițiile s-au ridicat la 2,86 miliarde euro.