România domină clasamentul companiilor din Europa de Sud-Est. Hidroelectrica este cea mai profitabilă din regiune

Elena Deacu 04-10-2017
Peste jumătate din clasamentul celor mai mari 100 de companii din Europa de Sud-Est este alcătuit din companiile din România - economia cea mai mare și cu cea mai rapidă creștere din regiune, potrivit unui top realizat de SeeNews. Hidroelectrica este, de departe, cea mai profitabilă.

Topul include 100 de companii din mai multe domenii din ţări precum Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Moldova, Muntenegru, România, Serbia şi Slovenia.

Potrivit acestuia, 59 de companii românești sunt în top 100 companii din regiune, în creștere de la 55 în 2015, ele dominând toate domeniile analizate.

Cele mai mari venituri                    

Topul celor 100 de companii este condus de producătorul de automobile Dacia, care conduce în clasament pentru al treilea an. Acesta și-a crescut veniturile cu 8%, ajungând la 4,619 miliarde de euro și și-a majorat profitul net la 100,5 milioane de euro de la 99 milioane de euro în 2015. Vânzările mărcii Dacia au crescut cu 10,6%, până la 415.010 de înmatriculări în 2016.

Performanța robustă a companiei a survenit pe fondul îmbunătățirii operațiunilor și a utilizării eficiente a resurselor, potrivit lui Yves Caracatzanis, director general al Groupe Renault România. „Groupe Renault România, angajator al 16.700 de persoane, este singura companie din țară care integrează toate activitățile specifice unui producător de mașini, ceea ce a generat o performanță economică stabilă și o gamă largă de oferte de locuri de muncă în diferite domenii”, a comentat el.

Performanța Automobile Dacia reflectă creșterea sectorului auto din întreaga regiune, care a profitat din plin de avantajele sale strategice – lucrători calificați, costuri scăzute de producție și acces ușor pe piețele UE, în timp ce urcă pe valul de putere de cumpărare a populației. Producătorii de mașini din România și Serbia se bazează, de asemenea, pe experiența vastă din trecut în domeniu. În România, sectorul beneficiază și de schemele de sprijin guvernamental. Veniturile totale ale sectorului auto din SEE TOP 100 au crescut la 11,5 miliarde de euro de la 9,6 miliarde de euro în 2015. Trebuie remarcat faptul că cea mai profitabilă industrie, conform clasamentului, este dată de cauciuc și produse din cauciuc, reprezentate de doi producători români de anvelope – Continental Automotive Products România și Michelin România – cu o rentabilitate de 16,3% a veniturilor.

Următoarele companii românești din top, după venituri, sunt OMV Petrom Marketing SRL și OMV Petrom SA pe locurile 3 și 4, și Kaufland Romania pe locul 6. Rompetrol Rafinare SA și Rompetrol Downstream SRL completează top 10, pe locurile 9 și 10.

Cele mai profitabile companii

Cele trei companii cele mai profitabile din clasament – Hidroelectrica, Romgaz și Continental Automotive Products – sunt românești, precum și liderul Automobile Dacia.

Cea mai profitabilă companie din rândul SEE TOP 100 a fost producătorul de energie electrică din România, Hidroelectrica, cu o rentabilitate a veniturilor de 36,2%. După ce a intrat în insolvență de două ori, compania controlată de stat a trecut printr-un proces radical de restructurare, generând un profit cumulat de 1 miliard de euro pentru 2013-2016, dublându-și valoarea de piață la 4 miliarde de euro. În aprilie 2017, Hidroelectrica a ieșit din insolvență, deschizând calea pentru un IPO, considerat cel mai mare din istoria României.

România este reprezentată de șase din primii zece producători de profit din Europa de Sud-Est, inclusiv prin operatorul feroviar de stat CFR, care s-a alăturat clasamentului pe locul 5.

Cele mai mari pierderi

În schimb, șapte din cele mai puțin profitabile companii din top sunt tot în România, însă cinci dintre aceste companii și-au redus pierderile din 2015.

Cea mai proeminentă pierdere de bani a fost a șantierului naval românesc Daewoo-Mangalia Heavy Industries (DMHI), parte a conglomeratului sud-coreean, cu o pierdere de 107 milioane euro în 2016, ușor mai mică decât în ​​2015.

Din 2012, compania a acumulat o pierdere de 660 de milioane de euro, iar datoria totală a depășit 800 de milioane de euro până la sfârșitul anului 2016.