România ar putea deveni un pion important pe piaţa gazelor din regiune

Statul român ar ajunge să conmtroleze unul dintre punctele-cheie de pe traseul viitoarelor conducte de transport al gazelor în Europa, menite să creeze alternative la gazele ruseşti FOTO: EPA
Societatea de stat Transgaz intenţionează să preia pachetul majoritar de acţiuni ale companiei care gestionează reţeaua de gazoducte din Grecia, având un rol vital în dezvoltarea infrastructurii de interconectare în ţările din regiune pentru a permite transportul gazelor naturale din zona Caspică spre Europa Centrală.

Operatorul rețelei de transport al gazelor naturale din România, Transgaz, și-a manifestat interesul pentru preluarea unui pachet de 66% din acțiunile companiei care gestionează rețeaua de gazoducte din Grecia, DESFA, potrivit unui articol publicat vineri în cotidianul elen Kathimerini. Discuţiile cu Transgaz ar fi început după ce negocierile dintre autoritățile din Atena și compania SOCAR din Azerbaidjan au eșuat.

Citând surse din apropierea discuțiilor, Kathimerini susține că oficialii Transgaz au vizitat săptămâna trecută sediul companiei Hellenic Petroleum, unul dintre coproprietarii DESFA, și, de asemenea, au avut discuții și cu ministrul elen al Energiei, Giorgos Stathakis.
„Reprezentanții companiei românești au informat partea elenă că intenționează să plătească o sumă similară cu cea propusă de SOCAR (400 de milioane de euro – n.r.), pe care o consideră rezonabilă și fezabilă. Ei au adăugat că au deja discuții cu mai multe bănci europene care sunt gata să finanțeze această investiție românească în Grecia“, precizează Kathimerini.

Dacă tranzacţia ar fi încheiată, statul român ar controla unul dintre punctele-cheie de pe traseul viitoarelor conducte de transport al gazelor în Europa, menite să creeze alternative la gazele ruseşti oferite de Gazprom, monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale.
Potrivit publicației elene, Transgaz joacă un rol vital în dezvoltarea infrastructurii de inteconectare în țările din Europa Centrală și de Sud-Est și de asemenea sprijină implementarea așa-numitului „coridor vertical“ care ar urma să lege sistemele de transport din România, Ungaria, Austria, Bulgaria și Grecia pentru a permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspică spre Europa Centrală. Proiectul se bucură de sprijinul Uniunii Europene și SUA.

DESFA are un rol-cheie în viitoarea infrastructură de gazoducte din Balcani pentru că deţine terninalul de gaze naturale lichefiate (LNG) Revythousa şi va lega gazoductele TAP (Trans Adriatic Pipeline), aflat în construcţie, de BRUA (Bulgaria-România-Ungaria-Austria), care urmează să fie construit.

„Decizia este a statului român“

Ion Sterian, președintele Consiliului de Administrației al Transgaz, a declarat pentru Agerpres că societatea de stat va analiza dacă este benefic să achiziționeze acțiuni la operatorul de transport al gazelor din Grecia, DESFA, însă decizia este a acționarului majoritar, adică a statului român. „Se vor face analize dacă este benefic să facem acest pas, dacă este strategic. Se va lua o decizie corespunzătoare dacă vom participa sau nu (la procesul de vânzare a acțiunilor DESFA — n.r.). Decizia este a acționarului nostru majoritar, adică a statului român“, a declarat Sterian, pentru Agerpres.

Potrivit acestuia, săptămâna trecută, o delegație a Transgaz a efectuat o vizită în Grecia pentru discuții pe tema dezvoltării coridorului vertical de gaze, care ar urma să lege sistemele de transport din România, Ungaria, Austria, Bulgaria și Grecia pentru a permite transportul gazelor naturale din regiunea Caspică spre Europa Centrală.

Sterian a precizat că discuțiile cu oficialii greci au vizat strict subiectul coridorului vertical.
Transgaz este un monopol al transportului de gaze naturale din România, controlat de Ministerul Economiei, care deţine 58,5% din acţiuni. Compania este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi are o valoare de piaţă de 3,5 miliarde de lei (783 de milioane de euro). Valoarea oferită pentru preluarea DESFA reprezintă mai mult de jumătate din valoare actuală de piaţă a Transgaz.

La data vizitei delegaţiei Transgaz în Grecia, negocierile cu SOCAR nu fuseseră declarate ca fiind eșuate. Compania SOCAR din Axerbaodjan a confirmat joi informațiile referitoare la eșecul, discuțiilor pentru preluarea unui pachet de 66% din acțiunile DESFA. Guvernul grec a informat la rândul său că în pofida discuțiilor constructive, oferta Socar nu răspunde solicitărilor guvernului grec și în consecință s-a luat decizia terminării negocierilor.

Compania din Azerbaidjan intenționa să obțină un pachet de 31% din acțiunile DESFA de la guevrnul grec și să cumpere un alt pachet de 35% de la compania Hellenic Petroleum. În 2013, SOCAR a câștigat o licitație internațională pentru preluare a 66% din acțiunile DESFA pentru 400 de milioane de euro.

Privatizarea DESFA face parte din pachetul de reforme şi de vânzări de active promis de statul elen, în schimbul pachetului de asistenţă financiară al creditorilor internaţionali. Pe lângă Transgaz, şi compania belgiană Fluxys şi-a manifestat intenţia de a depune o ofertă pentru preluarea DESFA, mai scrie cotidianul elen.

Un prim pas a fost făcut

România a făcut deja un prim pas pentru interconectarea cu ţările din regiune, după ce companiile Transgaz şi Bulgartransgaz au inaugurat la începutul lunii noiembrie firul principal al interconectorului Giurgiu-Ruse pe sub Dunăre, care va transporta gaze către principalele pieţe de consum din Europa Occidentală, prin Austria. Conducta a fost inauguată cu o întârziere de patru ani.

Gazoductul va face parte din proiectul BRUA, care va lega reţelele de gaze naturale din cele patru state şi va permite exportul gazelor de la Marea Neagră spre Austria.
„Proiectul de interconectare România – Bulgaria este singurul proiect prin care se asigura transportul gazelor naturale din traseul sudic al gazelor Azerbaidjan-Turcia-Grecia spre Austria, prin segmentul de pe teritoriul României“, se arăta într-un comunicat transmis de Transgaz.

Interconectorul România-Bulgaria a fost finanţat cu fonduri europene în valoare de 23 de milioane de euro, din care 10 milioane de euro alocate lucrărilor de pe malul românesc şi 13 milioane euro de pentru partea bulgară. Interconectorul România – Bulgaria este cea mai mare lucrare de acest gen din Europa până la acest moment.

Conducta Giurgiu-Ruse are o lungime totală de circa 25 kilometri, dintre care 15,4 kilometri pe teritoriul Bulgariei şi 5,2 kilometri pe cel al României, trebuia să fie finalizată încă din anul 2012, dar proiectul a întârziat din cauza procedurilor privind subtraversarea Dunării.

De asemenea, Transgaz a semnat, la începutul lunii septembrie, la Budapesta, acordul prin care primeşte o finanţare europeană de 179 de milioane de euro prin Mecanismul Conectarea Europei, pentru lucrările de pe teritoriul României la gazoductul BRUA.