România a avut în primul trimestru cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană

România este pe primul loc în UE şi în privinţa creşterii economie faţă de ultimul trimestru al anului trecut, cu un avans de 1,6% FOTO: AP
Față de primul trimestru din 2015, România a înregistrat în aceeași perioadă din acest an o creștere de 4,2%, fiind cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană. Țara noastră e urmată de Slovacia, cu 3,6% şi Spania, cu 3,4%, în timp ce la nivelul UE avansul a fost de 1,7%, conform datelor publicate vineri de Oficiul European pentru Statistică - Eurostat.

Zona euro a consemnat o creştere economică anuală de 1,5%.

Datele sunt ajustate la influenţa factorilor sezonieri.

Economia Germaniei a avansat cu 1,6% raportat la intervalul similar din 2015, cea a Franţei cu 1,3%, a Italiei cu 1%, iar cea a Marii Britanii cu 2,1%, informează News.ro.

România este pe primul loc în UE şi în privinţa creşterii economie faţă de ultimul trimestru al anului trecut, cu un avans de 1,6%.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat vineri că produsul intern brut (PIB), principalul indicator care arată dimensiunea unei economii, a crescut cu 4,3% în serie brută faţă de primul trimestru din 2015 şi cu 4,2% în serie ajustată în funcţie de factorii sezonieri.

În primul trimestru din 2016, comparativ cu trimestrul anterior, produsul intern brut a crescut cu 1,6%, potrivit unui comunicat al INS.

La nivelul Uniunii Europene, precum şi al zonei euro, a avut loc o creştere economică de 0,5% primele trei luni ale anului, raportat la ultimul trimestru din 2015.

În intervalul octombrie-decembrie 2015, economia zonei euro a avansat cu 0,3%.

În urmă cu o lună, Eurostat estima pentru zona euro o creştere economică de 0,6%, notează News.ro.

Germania a consemnat o creştere economică de 0,7% faţă de trimestrul anterior, de peste două ori mai mare comparativ cu ritmul de 0,3% din perioada respectivă.

Economia Franţei a urcat cu 0,5%, peste avansul de 0,3% în trimestrul patru, ritmul din Spania s-a menţinut la 0,8%, iar cel al Italiei a accelerat de la 0,2% la 0,3%.

În privinţa Marii Britanii, creşterea PIB a încetinit de la 0,6% la 0,4%.