Ritmul rapid de acumulare a marilor averi va încetini – iată de ce

Din 1995, averile deţinute de antreprenori au crescut la două treimi din total, de la mai puţin de jumătate FOTO: Guliver/ Getty Images
Creşterea rapidă a averilor din ultimii 20 de ani, când 917 oameni de afaceri au acumulat 3.600 miliarde dolari, va încetini în următoarele două decenii, pe fondul creşterii economice mai lente în statele emergente şi a măsurilor de atenuare a inegalităţilor.

“Aşa cum economiile cresc în cicluri, aşa şi oportunităţile care au condus la o perioadă excepţională pentru acumularea bogăţiei este probabil să se sfârşească”, se arată într-un raport al UBS/PwC, citat de Bloomberg.

Taxele, iniţiativele pentru egalitate socială, deflaţia preţurilor activelor şi tensiunile geopolitice, precum războaiele civile, vor avea probabil consecinţe semnificative asupra formării averilor, informează Mediafax.

UBS, cea mai mare companie de administrare a averilor la nivel mondial, şi compania de consultanţă PwC au constatat că 917 antreprenori au acumulat 3.600 de miliarde de dolari în ultimii 20 de ani. Autorii au comparat perioada de la sfârşitul secolului XX cu epoca de aur de acum 100 de ani, când câţiva oameni de afaceri şi-au construit averile din producţia de automobile, oţel şi electricitate.

Cea mai mare parte a creşterii din ultimii ani a avut loc în Statele Unite, unde averile au fost construite în finanţe şi industria tehnologiei, şi în Asia, unde industria de consum şi sectorul imobiliar au făcut ca numărul miliardarilor să fie mai mare decât în Europa.

Din 1995, averile deţinute de antreprenori au crescut la două treimi din total, de la mai puţin de jumătate.

Bănci precum UBS şi Credit Suisse Group sunt interesate să atragă un număr cât mai mare de clienţi dintre cei care îngroaşă rândurile celor mai bogaţi oameni din lume. Faptul că două treimi dintre miliardari se apropie de vârsta la care îşi vor transfera averile generaţiei viitoare ar putea acţiona ca o frână pentru creşterea averilor, potrivit raportului.

“Ce vor decide să facă majoritatea miliardarilor cu vârste de peste 60 de ani cu averile lor are o importanţă majoră, întrucât acestea vor scădea rapid în lipsa unei strategii de conservare şi de administrare”, scriu analiştii UBS şi PwC.

În afară de faptul că sunt clienţi vânaţi de bănci, mulţi dintre miliardarii care şi-au construit singuri averile lucrează în serviciile financiare. În Statele Unite, 30% dintre aceşti miliardari provin din industria financiară, comparativ cu 27,3% în cazul sectorului tehnologiei.

Miliardarii din industria tehnologiei sunt însă mai bogaţi, cu un nivel mediu al averilor de 7,8 miliarde de dolari, comparativ cu 5,4 miliarde de dolari în cazul celor din sectorul financiar.

În schimb, în ultimele două decenii, jumătate dintre miliardarii din Europa şi 20% dintre cei din Asia, care şi-au câştigat singuri averile, au reuşit să facă acest lucru în industria de consum.