Riscurile de ţară în Europa. Unde se întâlnesc cele mai mici şi cele mai mari pericole de neplată a datoriilor în afaceri

Riscul de neplată în afaceri afectează aproape toate ţările din Estul Europei. FOTO: Guliver / Getty Images
Compania de evaluare financiară Coface a actualizat ratingurile privind riscul de ţară pe mapamond şi în Uniunea Europeană, ajungând la concluzia că avansul economiei globale rămâne scăzut, în pofida politicilor monetare ultra-expansioniste.

Coface a identificat şi trei riscuri în creștere: încetinirea Chinei, prețurile scăzute ale petrolului şi incertitudinile politice.

„Pe baza acestor evoluții, Coface a retrogradat în acest trimestru evaluări de risc pentru șapte țări“, precizează compania.

România, în coridorul riscurilor semnificative

Culoarea galbenă de pe harta Coface, reprezentând un „risc semnificativ“ de neplată a datoriilor în afaceri, se regăseşte într-un coridor format de Turcia, Bulgaria, România, Croaţia şi Italia.

Coridorul verde, unde riscul de neplată este „scăzut“ sau „foarte scăzut“, este format din Elveţia şi celelalte ţări din Vestul Europei şi se încheie cu Polonia.

În fine, ţările cu risc de neplată „crescut“ sau „foarte crescut“ sunt Grecia, Serbia, Bosnia, Republica Moldova, Ucraina, Belarus şi Rusia.

Scenarii incerte

Cu toate că economiile emergente au înregistrat o ușoară revenire la începutul acestui an (Coface prognozează o creștere de 3,9% în 2016, după o evoluție de 3,4% în 2015 și 7,2% în 2010), scăderea înregistrată în țările dezvoltate (1,7% în 2016) perturbă echilibrul economiei globale mai mult decât oricând înainte.

„Creșterea este puțin probabil să depășească 2,7% în acest an“, anticipează Coface.

Marea Britanie se confruntă cu o incertitudine asupra viitorului său în Uniunea Europeană, ceea ce crește volatilitatea piețelor financiare și duce în jos indicii de încredere.

Zona euro este condusă de cererea internă, de o piață a ocupării forței de muncă îmbunătățită și de condiții favorabile de creditare.

În Grecia, Portugalia, Spania și Irlanda, încrederea în companii este scăzută, împiedicând creșterea economică (1,6% în 2016), în special odată cu creșterea riscului politic.

Prognoza pentru China: +6,5% în 2016

În timp ce Banca Centrală a Chinei şi-a redus rezervele obligatorii, Coface sprijină prognoza de creștere de 6,5% în 2016, riscul de încetinire semnificativă rămânând valabil.

În paralel, scăderea prețului petrolului a adus dificultăți bugetare țărilor exportatoare – deficitelor lor cresc  mai rapid și operațiunile în segmentul de hidrocarburi se confruntă cu provocări ale efectelor externe negative.

Acești factori au condus la retrogradare și la supravegheri negative.

Cresc riscurile induse de tensiunile politice

Creșterea instabilității politice ar putea avea un impact serios asupra economiilor deja afectate de încetinirea globală.

Mai mult decât atât, „după deteriorarea condițiilor economice, se înregistrează o creștere a nemulțumirii în cadrul populației și o slăbire a unității naționale“, comentează Coface.

Print