Riscul #colectiv din Centrul Vechi – „Nu există bar sau club cu toate avizele în regulă”

Tragedia de la Colectiv a zdruncinat ca un cutremur cluburile din Centrul Vechi al Bucureştiului FOTO: Mediafax
În ultimii ani, în Centru Vechi s-a ridicat un adevărat mall al distracţiei. Se înghesuie aici Biserica Ortodoxă, politicieni, grupări de crimă organizată şi câţiva oameni de afaceri boemi. RISE Project şi „Adevărul” vă prezintă în zilele următoare o radiografie a afacerilor din Centrului Vechi: cine, cât şi cum câştigă de pe urma distracţiei tale. Atunci când scapi cu viaţă.

Centrul Vechi are peste 130 de baruri, cluburi, restaurante şi cofetării în care se poate mânca sau bea. În prima săptămână după #Colectiv doar 11 localuri au fost închise sau parţial închise şi capacitatea de „cazare” a consumatorilor a scăzut cu aproape 3.000 de guri. RISE Project şi „Adevărul” pornesc astăzi o serie de materiale despre interesele nevăzute din inima distracţiei bucureştene.

Tragedia de la Colectiv a zdruncinat ca un cutremur cluburile din Centrul Vechi al Bucureştiului. Multe dintre cele mai populare pub-uri şi cluburi au pus lacătele pe uşi, în semn de doliu, în prima zi a tragediei şi au rămas închise până azi. Altele s-au deschis, iar în week-end au fost pline de petrecăreţi. Patronii şi-au făcut calculele emoţionale şi financiare şi au luat hotărâri. Unii vor să schimbe sau să repare ce mai e de reparat, alţii merg înainte ca şi până acum, sperând să nu se abată vreo urgie asupra lor. Toţi recunosc la unison, cu vocea mai scăzută sau urlând în gura mare, că nu există niciun loc în Centru Vechi cu toate actele în regulă. În nopţile săptămânii care a trecut după #Colectiv am luat la pas Centrul Vechi pentru a vedea ce e în mintea patronilor de cluburi, baruri, restaurante.

Doliu din lipsă de aviz

E aglomeraţie mare. E vineri seară iar Mihaii şi Gabrielele au dat telefoane şi şi-au scos prietenii în oraş. Taxiurile deşartă oameni pe toate părţile: pe Splai, pe Victoriei, la colţ la Hanul lui Manuc, peste drum de Colţea. Se intră, se iese, “Aveţi rezervare?” – “Nu” – “Rezolvăm. Mai aduceţi o masă la domnii!”. E aglomeraţie şi pentru că o parte din cluburi sunt închise. A trecut o săptămână de la #Colectiv, dar localuri dintre cele mai mari şi din cele mai bune zone, Şelari si Smardan, au rămas cu uşile încuiate.

Clubul Goblin, un loc popular printre adolescenţi, e închis. Găştile de puştani trec prin faţă şi încearcă, totuşi, clanţa. Nimic. Patronul Costin Mincu, unul dintre cei trei care deţineau Colectivul, se află acum în arest preventiv. Nu departe de Goblin sunt alte cluburi: Finnish, Revenge, Bastards, S-club, No. 5, Fire, El Comandante, El Comandante Junior, El Dictador şi La Historia, spaţii cu o capacitate cumulată de peste 2.800 de persoane. Toate au rămas încuiate de la 31 octombrie, ziua de după tragedia din Colectiv.

Ajungem pe Smârdan, la The Vintage. E deschis. Muzica tare, aglomeraţie, miros de mâncare. Managerul clubului se întinde peste tejghea şi, ca să se facă înţeles, zbiară această scurtă declaraţie de presă: „Scrie ce vrei tu. Eu am clubul deschis”. În întinderea peste tejghea, cămaşa lui albă, slim fit, stă să plsnească pe el. Jumătăţile de cuvinte pe care le urlă se pierd în muzica tare. Lumea dansează şi bea, clubul e plin. „Asta zic: dacă am deschis, înseamnă că sunt în regulă, îmi asum să funcţionez. Dacă nu eram în ordine, făceam şi eu cum fac celelalte cluburi şi ţineam închis”

El Dictador din strada Sfântul Dumitru a intrat deja în reparaţii. Sâmbătă dimineaţă, muncitorii zoreau să construiască o nouă intrare. Marţi dimineaţă, localul şi-a redeschis uşile şi intrarea cea nouă.

Pentru El Comandate Junior, din Lipscani 43 (intrarea Nicolae Şelari) nu s-a mai putut face nimic. Imobilul, pur şi simplu, nu poate primi aviz, are o singură ieşire. Asta nu l-a împiedicat să funcţioneze până acum. „Nu au dat aviz”, spune paznicul din capul scărilor care duc spre subsolul în care El Junior declara o capacitate de 250 de persoane. „S-a mutat dincolo”, adaugă, zâmbind cu toţi dinţii, ca orice om bucuros că nu-şi va pierde locul de muncă. O uşă mai spre capătul gangului şi, într-adevăr, vitrinele fostului Shakespeare Pub sunt tapetate cu afişe de pe care El Comandante anunţă că va sărbători, în curând, 10 ani de la deschiderea primului club, din strada Viitorului. Şi acela e închis acum.

Citiți mai mult despre acest subiect pe Adevărul.ro.