Remus Borza: “Mă gândesc să-mi depun mandatul de la Hidroelectrica şi să renunţ la meseria de avocat”

Remus Borza a fost numit preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica FOTO: Adevărul
Deși decizia instanței care l-a condamnat pentru conflict de interese suspendă inclusiv pedepsele complementare cum ar fi interzicerea executării profesiei, Remus Borza spune că se gândește serios să renunțe la calitatea de administrator judiciar al Hidroelectrica și la cea de avocat, membru al Baroului București.
Share on Facebook8Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

“Da, mă gândesc să-mi depun mandatul de la Hidroelectrica şi să renunţ la meseria de avocat. Eu întotdeauna am pus pe primul loc interesul public.”, arată, pentru economica.net, Remus Borza, administrator judiciar al companiei Hidroelectrica. El a fost condamnat definitiv, cu suspendare, pentru conflict de interese pe motiv că a direcționat către propria firmă de avocatură contracte de asistență juridică plătite de Hidroelectrica. Borza, care a încasat deja 3,3 milioane de euro din postura de administrator al uneia dintre cele mai mari companii de stat, face această declarație în contextul în care decizia ÎCCJ suspendă nu doar executarea pedepsei cu închisoarea ci și eventualele pedepse complementare, inclusiv interzicerea dreptului de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie de natura celei de care s-a folosit pentru săvârșirea infracțiunii.

Rămâne practician în insolvență

Pe de altă parte, Borza nu a spus nimic despre calitatea de practician în insolvență, meseria care i-a adus consacrarea și cele mai importante venituri. Legea care reglementează activitatea specialiștilor în domeniu spune că un practician în insolvență își poate pierde această calitate în cazul “survenirii unei cauze de nedemnitate”. Potrivit legii o persoană este nedemnă de a fi practician inclusive în situația în care este condamnat definitive de o instanță judecătorească, cum este cazul lui Borza. În acest context, forurile disciplinare ale Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență pot lua în discuție eliminarea lui Borza din profesie. Potrivit președintelui UNPIR, Arin Stănescu, însă, acest lucru nu se va întâmpla. “”Se aplică pedeapsa complemetară, a interzicerii exercitării profesiei, dar se aplică suspendarea ca la pedeapsa principală. Din punctul nostru de vedere, dacă instanţa a suspendat şi pedeapsa complementară, domnul Borza poate să-şi exercite în continuare profesia. De ce să-i interzicem”, ne-a explicat Stănescu.

Citiți mai multe despre Remus Borza, președintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica pe economica.net

Share on Facebook8Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone