Reforma monetară a secolului 21. Vor înlocui complet banii virtuali monedele și bancnotele?

Tranzactiile cash ar putea deveni o amintire în viitorul nu tocmai îndepărtat FOTO: Guliver/Getty Images
Sfârșitul banilor cash ar putea fi mai apropiat decât credem, iar trecerea la moneda digitală nu mai este considerată o ficțiune. Bănci centrale, comerciale și economiști de marcă propun interzicerea tranzacțiilor cash în principal pentru a se accelera creșterea economică.

După ce au fost utilizați timp de patru milenii, banii sub forma monedelor și a hârtiilor de valoare au ajuns să fie percepuți ca fiind sursă de infecții, perisabili, greu de utilizat și costisitori. Într-un cuvânt, depășiți în fața modernelor carduri de plastic și ale tranzacțiior electronice.

Sesizând cererea de pe piață pentru alternativa la banii clasici, întreprinzătorii au lansat zeci de valute digitale în ultimii ani, dintre care bitcoin a reușit să se impună cel mai bine în plățile digitale. De remarcat că în 2015, bitcoin-ul a fost singura valută care s-a apreciat în raport cu dolarul. Acum, bănci centrale ca cele din Ecuador, Filipine, Marea Britanie și Canada cochetează cu ideea trecerii la bani virtuali.

În teorie, moneda digitală va combina inventivitatea utilizarii monedelor virtuale private cu stabilitatea și garanția oferită de emisiunile monetare supervizate de către guvernele naționale. Valuta viitorului ar fi deci o combinație între moneda actuală, care este emisă de o bancă și cea electronică, virtuală, ca bitcoin de exemplu, care este este generată într-o rețea de computere, nesupravegheată de vreo autoritate monetară, împrumutând de la fiecare dintre cele două modele cele mai bune caracteristici.

Citiți și: Ce știm și, mai ales, ce nu știm despre Bitcoin, controversata monedă virtuală

Problema principală a adoptării monedei exclusiv electronică la nivel global ține însă de sincronizarea politicilor monetare între marile blocuri comerciale. De exemplu, dacă SUA ar interzice circulația dolarilor de hârtie și zona euro ar fi obligată să ia aceeași măsură cu propria monedă. În caz contrar, ar crește foarte mult cererea de euro, ceea ce ar destabiliza Banca Centrală Europeană. Și acesta este doar unul dintre efectele secundare, cu o amploare greu de prevăzut, care ar putea să apară.

Stadiul actual al economiei mondiale și incapacitatea guvernelor și a băncilor centrale pentru a găsi soluții viabile pentru relansare, impun, în opinia multor decidenți politici, soluții revoluționare.

Nu întâmplător, vocile economiștilor care solicită interzicerea tranzacțiilor cash sunt din ce în ce mai numeroase și mai puternice. Iar politica monetară prin care rata dobânzii de referință să fie negativă este o soluție tentantă, dar cu putere limitată din cauza existenței bancnotelor.

În prezent băncile centrale practică dobânzi de referință negative în economii care însumează 25% din PIB-ul global iar 5.500 de miliarde de dolari sunt blocați în obligațiuni suverane cu dobândă negativă. Dacă moneda ar fi exclusiv digitală, politicile monetare ar deveni mult mai flexibile și mai eficiente spun economiștii.

Tendința este de eliminare a cashului

Monedele și bancnotele au ajuns să mai reprezinte doar 10% din totalul numerarului aflat în circulație în SUA și în zona euro. Incluzând aici și depozitele și conturile bancare la vedere. Putem presupune că scopul acestei politici este de a reduce acest procentaj la zero. Cu alte cuvinte eliminarea plăților cash.

Citiți și : Topul țărilor în care aurul a adus cele mai mari câștiguri în ultimii 15 ani

Dacă ar fi concepută corect, o monedă digitală ar putea să se transfere cu ușurință între rețele de plată, altfel incompatibile, ceea ce ar face ca tranzacțiile să fie rapide și ieftine. Ar reprezenta un ajutor pentru cei săraci, care ar putea achita facturi și să primească bani on-line, fără să aibă cont la bancă. În plus ar facilita remitențele, eliminând necesitatea ca banii să fie ridicați de la un ghișeu.

Cele mai multe avantaje le-ar avea guvernele. Emiterea de bani digitali este mai ieftină decât tipărirea lor. În plus, s-ar îmbunătății acuratețea indicatorilor statistici, ca inflația și PIB, s-ar reduce drastic finanțarea grupărilor teroriste, spălarea banilor, evaziunea fiscală și corupția.

Descurajarea economisirii prin dobânzi negative

Prin forțarea atât a populației cât și a companiilor să-și transforme banii tipăriți în depozite bancare, se va putea ca prin impunerea unei taxe pentru banii din bancă să fie descurajată economisirea iar consumul și investițiile să crească, cu efect pozitiv asupra PIB-ului.

Creșterea controlată a inflației ar ajuta la plata imenselor datorii acumulate. Astfel, se va depăși impasul economic în care ne aflăm în prezent, în ciuda eforturilor făcute de băncile centrale de a relaxa politicile monetare.

Citiți și: O monedă virtuală a surclasat în 2015 toate valutele lumii

SUA a mai adoptat o politică asemănătoare în anii 1930, când a eliminat dreptul cetățenilor de a deține aur pentru a elimina tendința de tezaurizare , după Marea Recesiune din 1929. La acel moment, era în vigoare standardul aur pentru dolar, iar scopul era de a restricțona deținerile de aur. Acum când standardul este „bancnota de hârtie”, scopul este de a se restricționa cash-ul.

Trecerea la mijloacele de plată exclusiv electronice au atât avantaje cât și dezavantaje. În continaure prezentăm principalele efecte directe, atât pozitive cât și negative. Efectele secundare, care pot fi poate chiar mai importante, sunt dificil de estimat în prezent. Dar vor conduce cu siguranță la o și mai mare interdependență între țări aflate într-o lume tot mai globalizată.

PRO:

•    Consolidarea și lărgirea bazei de impozitare – toate tranzacțiile din economie vor putea fi urmărite de către autoritățile statului;

•    Reduce substanțial economia paralelă, așa numita economie gri și elimină aproape complet activitățile ilicite;

•    Îi forțează pe oameni să-și transfere economiile în consum sau/și să investească, ceea ce va crește PIB și va reduce șomajul

•    Va impulsiona extinderea și modernizarea tehnologiilor wireless și a plăților fără numerar

•    Permite persoanelor sărace să poată face plăți online, să primească sau să transfere bani (remitențe), fără a avea deschise conturi bancare și să fie necesar să se prezinte la ghișeu pentru a depune sau ridica bani.

CONTRA:

•   Guvernele ar pierde o alternativă esențială pentru a-și putea plăti datoriile, și anume prin tipărirea de monedă. Grecia ar putea fi pusă în situația de părăsi zona euro, dacă nu-și poate reduce cheltuielile și să tipărească drahme pentru a-și plăti datoria.

•    Păstrarea banilor de hârtie nu implică nici un cost și nu prezintă decât riscul de a fi furați. Convertirea lor în depozite bancare necesită taxe de administrare și riscul ca banca să dea faliment. Practic, se schimbă moneda emisă de banca centrală cu una emisă de o bancă locală.

•    Persoanele în vârstă vor fi dezavantajate, multe dintre ele fiind incapabile să folosească cardul de plastic. În plus, vor fi nevoite să-și țină economiile doar în bancă, serviciu ce ar putea fi taxat în viitor.

•    La fel și pentru persoanale foarte sărace, care nu au acces la sistemul bancar. Acestea vor deveni integral dependente de ajutoarele sociale acordate de stat.

•    Sistemul bancar, cel puțin în forma actuală, nu va putea gestiona un număr atât de mare de conturi, cu tranzacții foarte mici și interogări la fel de multe.

•    În cazul unui eveniment care întrerupe tranzacțiile electronice (cădere de tensiune, atac cibernetic, falimente în cascadă ale băncilor) milioane de oameni nu ar mai putea efectua nicio tranzacție, până la repunerea rețelei în funcțiune.

•    Interzicerea tranzacțiilor cash ar putea să conducă la pierderea statutului de valută de refugiu pentru dolarul SUA. Conform unui studiu din 1996 al Fed, aproximativ 70% dintre bancnotele verzi se află în afara Statelor Unite, ceea ce face imposibil interzicerea circulației bancnotelor în afara granițelor țării.

Mai citiți: Băncile centrale se întrec să scadă dobânzile sub zero. Izbucnește un nou război valutar?