Rata anuală a inflaţiei a coborât în noiembrie la -0,7%, pe fondul ieftinirii serviciilor

În perioada 1 decembrie 2015 - 30 noiembrie 2016, preţurile alimentelor au crescut cu 0,66%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,3%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 1,5%
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a coborât în luna noiembrie la -0,7%, de la -0,4% în luna precedentă, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS), care arată că serviciile s-au ieftinit luna trecută.

Datele INS arată că preţurile de consum au crescut în luna noiembrie, în medie, cu 0,07% comparativ cu luna octombrie.

Astfel, alimentele s-au scumpit cel mai mult luna trecută, cu 0,23%, în medie, faţă de luna octombrie, în timp ce preţurile mărfurilor nealimentare au urcat nesemnificativ, cu 0,02%. În schimb, preţurile serviciilor au scăzut, în medie, cu 0,09% faţă de luna precedentă.

În perioada 1 decembrie 2015 – 30 noiembrie 2016, preţurile alimentelor au crescut cu 0,66%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 1,3%, iar preţurile serviciilor au coborât cu 1,5%.

Noiembrie 2016 este a şasea lună din ultimul an în care indicatorul inflaţiei anuale nu mai include efectul scăderii taxei pe valoarea adăugată (TVA) pentru alimente de la 24% până la 9%, măsură aplicată de la 1 iunie 2015.
În schimb, datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. În plus, de la începutul acestui an, accizele pentru mai multe produse s-au redus, iar cota TVA pentru apa potabilă şi pentru cea folosită la irigaţii a scăzut la 9%.

Reducerea cotei generale a TVA de la 24% până la 20% are un efect de reducere a preţurilor finale cu 3,2%, în cazul în care comercianţii ar aplica integral reducerea taxei la preţurile de la raft.

Faţă de luna octombrie, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat, în noiembrie, la ouă (6,6%), fructe proaspete (2,8%) şi cartofi (1,5%).

La polul opus, energia termică s-a ieftinit în noiembrie cu 3%, după ce în octombrie se scumpise cu 3,2%.

De asemenea, ieftiniri importante s-au înregistrat, faţă de a zecea lună a anului, la citrice, cu 6,4%, şi la categoria “alte servicii”, cu 2,9%, celelalte preţuri având fluctuaţii mult mai mici.

În ultimul an, cele mai mari creşteri de preţuri s-au înregistrat la servicii poştale (+29%), citrice (+10,1%) şi zahăr (+10%).

În urma evoluţiei din ultimele luni, Banca Naţională a României (BNR) a menţinut, luna trecută, prognoza de inflaţie pentru finalul anului 2016, dar a urcat uşor estimarea pentru inflaţia de la finalul anului viitor.

Astfel, potrivit ultimelor estimări, BNR anticipează că rata anuală a inflaţiei va rămâne la -0,4% la finalul acestui an, iar la finalul anului viitor, indicatorul va ajunge la 2,1%.