Raport Expert Forum: Peste 50% din contractele pentru infrastructură locală sunt câştigate de firme cu probleme penale

Asociţia Expert Forum mai arată că unele dintre firme sunt conduse în acte de administratori care nu au o imagine publică vizibilă, dar în realitate sunt dirijate de oameni politici
Peste 50% din contractele publice acordate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) din judeţele Caraş-Severin, Gorj, Iaşi, Timiş sau Teleorman sunt câştigate de 5-6 firme din 40-50 de competitori, iar un număr semnificativ dintre acestea au probleme penale sau au legături politice, de prietenie sau de familie cu autorităţile locale, arată un raport publicat joi de Asociaţia Expert Forum (EFOR).

Banii pentru PNDL sunt gestionaţi de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), dar achiziţiile se realizează la nivel local, de către primării şi consilii judeţene.

Programul acoperă investiţii în infrastructură locală, drumuri, alimentare cu apă, staţii de epurare, canalizare, construcţie de baze sportive sau modernizare şi construire de clădiri publice.

Între 2013 şi iunie 2016, prin PNDL s-au rulat peste 5,7 miliarde lei, din care 4,4 miliarde lei au ajuns la comune.

Potrivit EFOR, în anii trecuţi distribuţia acestor fonduri era predispusă la clientelism politic practicat de toate partidele, iar în perioada 2012-2016 un primar de la putere avea şansa de două ori mai mare să ia bani decât unul de la opoziţie – sau chiar de trei ori în perioada 2007-2008.

Raportul lansat de Asociaţia Expert Forum arată că în fiecare an, în judeţe precum Caraş-Severin, Gorj, Iaşi, Timiş sau Teleorman, aproape 50% din contracte sunt câştigate de 5-6 firme din 40-50 de competitori.

Un număr semnificativ dintre acestea au probleme penale, au legături politice, de prietenie sau de familie cu primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali, parlamentari sau lideri ai partidelor de la nivel local sau central.

“Legăturile sunt în multe cazuri de partid, însă tind să fie mai degrabă construite în jurul relaţiilor de putere locale. Aşadar, sunt patroni de firme care donează la mai multe partide, sunt traseişti politici sau au legături de familie cu persoane din alte partide”, se mai arată în concluziile raportului.

Asociţia Expert Forum mai arată că unele dintre firme sunt conduse în acte de administratori care nu au o imagine publică vizibilă, dar în realitate sunt dirijate de oameni politici. În câteva cazuri, proprietarii reali nu au făcut eforturi prea mari să se camufleze şi au făcut afaceri direct cu firmele lor.

“Există atât situaţii în care monopolul este deţinut de firme de partid din judeţ, dar şi de societăţi care vin din alte regiuni ale ţării şi care au succes la contracte în toată România. Regula, pare a fi mai degrabă monopolul judeţean/regional. Aceste achiziţii sunt o posibilă sursă ilegală de finanţare a partidelor politice şi campaniilor electorale”, se mai arată în raport.

Raportul analizează cinci judeţe: Caraş Severin, Gorj, Iaşi, Timiş şi Teleorman şi reprezintă a doua analiză realizată de EFOR în ceea ce priveşte contractul cu statul din achiziţii publice prin PNDL.

Judeţele au fost alese luând în calcul mai multe criterii: numărul de obiective de investiţii aprobate, poziţionarea geografică şi nevoia de a acoperi uniform toată ţara, existenţa unor indicii care au rezultat din cercetarea anterioară sau existenţa unor plângeri penale.

Judeţul Teleorman a fost ales având în vedere rezultatele verificărilor privind contractele de la Consiliul Judeţean, unde firma Teldrum, suspectată de legături cu Liviu Dragnea, fost şef al judeţului şi actual preşedinte al PSD, a câştigat 10 din 11 contracte. Astfel, asociaţia a decis să verifice dacă situaţia se aplică la nivelul întregului judeţ.

Despre acţionariatul Teldrum nu se pot găsi informaţii pe Registrul Comerţului, însă la persoane împuternicite figurează Petre Pitiş (director general), Floarea Neda (director adjunct), Lucian Liviu Dobrescu, Petre Pitiş, Costache Mirela (administratori), arată raportul.

Conform presei, Petre Pitiş este un apropiat al preşedintelui PSD Liviu Dragnea. Pitiş a fost implicat într-un dosar penal cu firma 3T Construct, o societate care ar fi abonată la bani publici în judeţele din nord, în special Suceava şi Satu Mare.

La Timiş şi Iaşi, EFOR nu a primit răspunsuri din partea CJ, iar la Iaşi există inclusiv o plângere penală depusă la Direcţia Naţională Anticorupţie.

În cercetarea anterioară care a avut loc în septembrie 2016, Asociaţia Exper Forum a analizat judeţele Giurgiu, Tulcea, Vâlcea, Dâmboviţa şi Suceava, precum şi consiliile judeţene din toată ţara.

EFOR a utilizat informaţiile disponibile pe site-ul SEAP, bazele de date cu contracte 2007-2016 de pe pagina web data.gov.ro.

Totodată, asociaţia a mai preluat informaţii de pe site-ul baniitai.info, care reflectă date legate de achiziţii şi contracte până la sfârşitul anului 2015, cereri pe baza legii 544/2001 către toate primăriile şi CJ din judeţele vizate, presa scrisă, pentru informaţiile legate de legăturile politice, Monitorul Oficial, pentru donaţii către partidele politice, site-ul mdrap.ro, pentru date referitoare la PNDL.

Raportul face parte din proiectul “Lege, economie, competiţie şi administraţie – dezvoltarea unei abordări multidisciplinare în lupta împotriva fraudei în achiziţii publice”, care este cofinanţat de Comisia Europeană, prin DG Home Affairs. Proiectul este dezvoltat de către Freedom House România în parteneriat cu autorităţi şi instituţii publice precum : Ministerul Justiţiei, Consiliul Concurenţei, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, dar şi ONG-uri: Asociaţia Expert Forum.