Răbdare și profit: Un medic celebru din Bucureşti cultivă cea mai mare suprafaţă de tutun din România

Economica.net 27-08-2015
Tutunul este una dintre cele mai bine subvenţionate culturi agricole în România FOTO: AP
Nicolae Efimov, Șeful Secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul CF2 din București, este cel mai mare cultivator individual de tutun din România.

Nicolae Efimov (63 de ani), unul dintre pionierii artroscopiei în România (o intervenție chirurgicală ortopedică, minim invazivă cu scop explorativ), actualmente şeful Secției de Ortopedie-Traumatologie în cadrul Spitalului CFR 2 din Bucureşti a acceptat în urmă cu patru ani provocarea lansată de un prieten şi s-a apucat să cultive tutun. A început cu 20 de hectare în Bărcăneşti, judeţul Ialomiţa, şi ulterior a ajuns la 40 de hectare, devenind astfel cel mai mare cultivator de tutun-persoană fizică- din România, potrivit unui clasament furnizat Economica.net de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA), realizat pe baza valorii subvenţiilor încasate de fermieri în contul anului agricol 2014.

“Cultura de tutun este dificilă, cu probleme care apar la tot pasul şi care îţi pot compromite munca şi investiţia. Prietenii mei agricultori, care sunt mai pricepuţi decât mine, vor să mă convingă să schimb această cultură şi să trec la cultura mare, grâu, porumb, floarea soarelui pentru că profitabilitatea este cam aceeaşi. Dar unde mai este provocarea atunci?” povesteşte pentru Economica.net medicul Efimov, care îşi doreşte să cultive şi mai mult tutun.

efimov_economica
Nicolae Efimov FOTO: Economica.net

Pe urmele primului job

Pentru Efimov, cultura tutunului este un hobby, ca şi agricultura în general, căruia i se dedică atâta vreme nu este la spital, dar este şi o mare provocare pe care a luat-o foarte în serios. “După Revoluţie mi-am luat teren şi am construit o casă la Sineşti, Ialomiţa. Sunt copil de medici, iar tatăl meu, fiind medic veterinar, mi-a transmis această dragoste pentru natură. Încet, încet am ajuns şi doctor şi agricultor”, povesteşte Efimov care a absolvit şi un masterat în agricultură. “Eu fac activitatea de management în agricultură”, explică medicul.

În ceea ce priveşte locul pe care l-a ales pentru a face agricultură, ortopedul susţine că totul se leagă de istoria personală, cariera sa începând pe un post de medic ortoped la Urziceni, judeţul Ialomiţa.

Agricultura, mai profitabilă decât medicina

În total, medicul de la CF 2 exploatează în total în jur de 800 de hectare de teren pe care le-a cumpărat în timp, pe când preţurile erau de “5-10-12 milioane de lei”. În afară de tutun mai cultivă grâu, porumb sau floarea soarelui, dar o face fără temerile specifice agricultorului care trăieşte din acest business. “Eu am profesia mea. Practic agricultura ca pe un hobby. Doar cei care fac agricultură din dorinţa vădită de căpătuială devin încrâncenaţi. Profiturile din tutun pot depăşi puţin profiturile obţinute din cultura mare, dar cu mult mai multă bătaie de cap. Eu am demonstrat că am putut şi am câştigat şi bani. Este ruşinos, dar adevărul este că agricultura este mai profitabilă decât medicina. Se scot bani buni din agricultură, dovadă fiind şi faptul că în unele zone drumurile au dispărut, pentru că au fost arate”, mai explică Efimov, care a investit până acum în tutun “sute de mii de lei noi”.

De altfel, tutunul este una dintre cele mai bine subvenţionate culturi agricole în România, astfel că, anul acesta, fermierii au încasat în contul campaniei agricole 2014 un ajutor naţional tranzitoriu pentru tutun (ANT 4) în valoare de 1.280,9 euro pe hectar.

La un hectar cultivat, producţia medie este de 1.500-1.800 de kg, iar cel mai slab calitativ tutun se vinde cu aproximativ 1,5 lei kilogramul, dar poate ajunge până la 1 euro kilogramul.

Citiți mai multe despre cât de profitabilă este plantația de tutun pe Economica.net