Putin şi-a făcut propria agenţie de rating. Moody’s şi Fitch se retrag din Rusia pentru că nu vor să fie reglementate de guvernul de la Moscova

Vladimir Putin a susţinut de mai multe ori în ultimii ani ideea înfinţării propriei agenţi de rating FOTO: AP
Rusia a înfiinţat propria agenţie de evaluare financiară, iar în ultimele săptămâni Moody’s şi FitchRatings au anunţat că intenţionează să nu mai emită ratinguri decât să permită ca filialele lor din Moscova să fie reglementate de guvernul rus, cu preţul încălcării sancţiunilor internaţionale, transmite Bloomberg, potrivit News.ro.

Moody’s a anunţat deja joi seara, într-un comunicat, că a retras toate ratingurile naţionale ale Rusiei, din motive de afaceri. În timp ce Moody’s şi Fitch se retrag, noua agenţie, ACRA, va începe să publice evaluări financiare în a doua jumătate a acestui an.

Autorităţile de la Moscova au criticat în mai multe rânduri agenţiile de rating, asta după ce calificativele acordate Rusiei au fost retrogradate anul trecut sub nivelul recomandat pentru investiţii, pentru prima dată în ultimii 10 ani. Ele au acuzat agenţiile că retrogradările au fost motivate politic.

Astfel, Ministerul Finanţelor de la Moscova şi banca centrală intenţionează ca ACRA să înlocuiască cele trei mari agenţii de rating internaţionale – Moody’s, Fitch şi Standard&Poor’s – pentru a măsura soliditatea financiară a companiilor şi instituţiilor din Rusia.

Moody’s a anunţat săptămâna trecută că va închide biroul din Moscova, după ce Fitch a avertizat pe 29 februarie că probabil nu va mai emite ratinguri pentru companiile ruseşti.
Standard&Poor’s discută cu banca centrală despre cum poate continua să activeze pe piaţa din Rusia, după noile reguli.

Banca Rusiei a anunţat în iulie planul de a înfiinţa o agenţie „imună la riscurile geopolitice“, după ce S&P şi Moody’s au retrogradat ratingul ţării în categoria „junk“, nerecomandată investiţiilor, în urma scăderii preţurilor petrolului şi a sancţiunilor occidentale impuse din cauza crizei din Ucraina.