UPDATE Proiectul de buget pe anul 2016 va fi discutat astăzi în primă lectură în şedinţa de Guvern. Senatul şi-a majorat singur cheltuielile

Premierul Dacian Cioloş spune că bugetul pe 2016 a fost realizat cât să includă toate măsurile aprobate de Parlament FOTO: Mediafax
Premierul Dacian Cioloş a declarat că indexarea pensiilor cu 5% este trecută în proiectul bugetului de stat pe 2016, care va fi citit, joi, în şedinţa de guvern în primă lectură, reafirmând că mărirea salarială cu 10% pentru toţi bugetarii se găseşte, de asemenea, în buget.
UPDATE Senatul a adoptat, joi, o Hotărâre prin care bugetul Senatului pe anul 2016 este majorat de la suma de 130 de milioane de lei, la 160 de milioane de lei, cu 36 de milioane mai mult decât aprobase iniţial plenul.

Cheltuielile curente, potrivit modificărilor aduse de senatori, se cifrează la 159.119 mii lei, din care cheltuieli de personal – 129.987 mii lei, bunuri şi servicii – 26.500 mii lei şi transferuri – aproximativ 2.600 mii lei.Pentru cheltuielile de capital sunt alocaţi 6.800 mii lei. Bugetul Senatului astfel modificat va fi transmis Ministerului Finanţelor Publice şi inclus în proiectul bugetului de stat pe anul 2016.Senatul şi-a aprobat în 23 noiembrie bugetul pentru anul 2016, de aproape 130 de milioane de lei, dintre care peste 93 de milioane de lei reprezintă cheltuieli de personal, decizia fiind publicată în Monitorul Oficial în 25 noiembrie.

„Proiectul de buget l-am construit în aşa fel să includem deciziile luate de Parlament până acum şi cele referitoare la codul fiscal şi cele referitoare la măririle salariale, inclusiv cea de 10% ( pentru toţi bugetarii -n.r.). În proiectul de buget pe care îl vom înainta Parlamentului vor fi incluse deciziile deja luate de Parlament prin diferite acte normative“, a declarat premierul Dacian Cioloş, miercuri seară, la România TV, potrivit Mediafax.

Potrivit Hotărârii Senatului, adoptată în plen cu 109 voturi “pentru”, bugetul finanţat din resurse de la bugetul de stat se majorează cu suma de 36.451 mii lei, iar bugetul de venituri şi cheltuieli pentru activităţile finanţate integral din venituri proprii se majorează cu suma de 194 mii lei, ajungând astfel la valoarea totală de 744 mii lei.

Întrebat despre mărirea pensiilor, primul-ministru a confirmat că acestea vor fi indexate cu 5%, măsura găsindu-se în proiectul bugetului de stat pe 2016.

„Da, e 5%, deci ceea ce a fost calculat în bugetul iniţial. Am menţinut creşterea aceasta, nu pentru că aşa a decis PSD-ul, ci pentru că considerăm că e o măsură justă şi ne-o asumăm“, a arătat primul-ministru, care, însă, a refuzat să spună dacă contribuția la pensiile private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 5 la 5,5%, cum era prevăzut în varianta de buget pregătită de fostul guvern.

Solicitat să răspundă dacă a fost nevoit să taie bani de la investiţii pentru a avea resurse financiare pentru majorările salariale, premierul a spus că va explica toate aceste aspecte la momentul potrivit.

„Când o să prezentăm bugetul, atunci o să explicăm toate elementele care au stat la baza calculelor, nu vreau să mă apuc să vă spun tot felul de elemente disparate, ce pot să vă spun este că prin investiţii nu vom scădea alocările bugetare faţă de ceea ce a realizat guvernul până în momentul de faţă, ci mergem chair cu o ambiţie mai mare pentru că investiţiile sunt importante“, a precizat Cioloş.