Proiecte de case ecologice – locuinţele eficiente energetic, un pas în viitor

Proiecte de case ecologice. Casa ecologică Soleta Zero One, realizată după planurile inventatorului Iustin Capră FOTO: Fundaţia pentru Inventică şi Tehnologii Sustenabile „Justin Capra”
Casele ecologice sunt acele construcţii care ţintesc să afecteze cât mai puţin mediul înconjurător. În timp ce definiţia tehnică include atât folosirea unor materiale ecologice, cât şi eficienţa energetică, unele merg la extrem, fiind pasive, cu o balanţă energetică aproape neutră. „Adevărul“ vă prezintă mai multe proiecte de case ecologice.

Casele ecologice sunt realizate preponderent din materiale naturale şi proiectate să utilizeze în mod eficient resursele de energie electrică, apă sau lumina disponibilă natural.

Pe lângă atenţia sporită la eficienţa energetică, adică un consum cât mai mic de energie pentru încălzire sau la electricitate, o casă ecologică presupune alegerea unor materiale care elimină sau scad puternic degajările toxice, presupune reutilizarea materialelor existente sau a unui aer interior de calitate.

Proiecte de case ecologice. Materiale utilizate

De regulă, casele ecologice consumă cu 25% mai puţine resurse decât cele obişnuite. În cea mai mare parte, acestea sunt realizate din lemn, dar şi din lut sau chirpici, în vreme ce altele pot fi realizate din baloţi de paie.

Casele de lemn, fie cele tradiţionale realizate exclusiv din butuci sau bârne, fie cele cu structură de lemn dar realizate din prefabricate prezintă un avantaj substanţial: lemnul este un material natural, prietenos cu mediul. Mai mult, este şi o resursă regenerabilă. Dintre avantajele acestora se află faptul că la final costurile sunt mai mici decât în cazul materialul clasice de construcţii.

Lemnul este şi un bun izolator termic. Potrivit Casaneo.ro, un perete din lemn masiv de 20 cm grosime are acelaşi grad de izolare al unui perete de cărămidă de un metru. Majoritatea sunt izolate cu polistiren, material ce protejează camerele de pierderea căldurii.

Citiți mai multe despre proiecte de case ecologice  pe „Adevărul”