PROIECT DE ŢARĂ (III) Povestea femeii de afaceri din Pașcani care a cucerit lumea cu scaune auto pentru copii

Doina Cepalis: ”Pariez pe producție proprie și exporturi” FOTO: Mediafax
Capitalul românesc construit pe baze sănătoase nu dispare, ci chiar se extinde pe piețe exotice. Doina Cepalis, proprietara Te-Rox, producător de scaune auto pentru copii cu exporturi în peste 50 de țări, a cumpărat un pachet de 30% din acțiunile unui distribuitor din Brazilia.

Invitată la emisiunea Adevărul Live Financiar în cadrul campaniei PROIECT DE ȚARĂ, Cepalis a spus că va continua strategia extinderii internaționale fără a oferi, deocamdată, detalii suplimentare.

Paradoxal, povestea de succes a Te-Rox, exportator de accesorii pentru industria auto care operează cinci fabrici în acest moment, s-a scris în plină criză globală. ”Compania este un produs al crizei”, este modul în care Doina Cepalis rezumă istoria de aproape nouă ani a Te-Rox.

Oportunitatea de a intra pe piața scaunelor auto pentru copii a venit în condițiile în care marii comercianți internaționali nu-și mai puteau permite să țină stocuri mari de produse, iar producătorul din Pașcani le-a propus mai multă flexibilitate. În funcție de contract, produsele sunt returnate producătorului dacă retailerul nu reușește să le vândă într-un termen de trei-șase luni.

„Mi se spunea estica“

Te-Rox vinde atât produse proprii, cât și produse create după specificațiile clienților. Primele piețe pe care a făcut exporturi sunt Franța, Marea Britanie, și Germania, iar, ulterior, numărul acestora a crescut la peste 50. Unul dintre clienții săi importanți este Carrefour Europa.

Citiți un articol despre viziunea de PROIECT DE ȚARĂ a lui Florin Talpeș, Bitdefender

Înainte de a face scaune auto pentru copii, Doina Cepalis a investit timp de șapte ani într-o filatură de in și cânepă despre care afirmă că în 2006 era „cea mai modernă din Europa“. În același an, totul avea să se năruie pentru că au fost liberalizate toate importurile de fire naturale din China spre Europa. În trei luni a pierdut toate contractele și a fost nevoită să o ia de la zero. 

Adevărul Live Financiar: Cum a reuşit Doina Cepalis să exporte scaune auto pentru copii în peste 50 de ţări 

A început Te-Rox cu zece angajați pentru ca în prezent să aibă un personal de aproape 1.100 de oameni. La început dificultățle au venit din mai multe direcții: practic, era o femeie într-o lume a bărbaților care încerca să pună pe picioare un business de export cu cartierul general în cea mai săracă zonă a României. „Mi se spunea estica“, își amintește Doina Cepalis de perioada începutului.

Acum are cinci fabrici la Pașcani, Iași, Botoșani și Roman. Urmează să mai deschidă o a șasea fabrică tot în Moldova însă planurile au fost amânate din cauza contextului global mai puțin favorabil – se vorbește tot mai frecvent despre izbucnirea unei noi crize globale. Te-Rox și-a stabilizat creșterea la 10-15% pe an, după ce în 2010 câștiga un premiu pentru cea mai dinamică firmă românească întrucât își crescuse cifra de afaceri de la patru milioane de euro la 11 milioane de euro. În 2014, compania a avut vânzări de aproape 30 de milioane de euro.

De ce a refuzat Cepalis să fie cumpărată de americani

Expunerea internațională a companiei – Cepalis este plecată în străinătate patru zile din șapte – a generat atât strategia de a cumpăra distribuitori străini, cât și discuții privind vânzarea unei părți din acțiuni. A primit oferte de la investitori strategici din Statele Unite sau Marea Britanie și de la fonduri de investiții, însă deocamdată le-a refuzat pentru că Te-Rox are încă loc de creștere.

Opiniile lui Radu Timiș despre calea pe care ar trebui să o urmeze România 

De trei ani, Doina Cepalis nu se mai implică în managementul operațional fiind preocupată mai mult de startegia de dezvoltare. Pe lângă oportunități, trebuie să fie atentă la riscurile interne și externe.

De exemplu, creșeterea salariului minim la 1.250 de lei care urmează să intre în vigoare din această primăvară este o măsură care, în opinia sa, afectează competitivitatea companiei sale pe plan extern. În același sens, consideră că ajutoarele sociale pentru muncitorii calificați reprezintă o concurență nejusticiată a statului la adresa companiilor private care vor să angajeze. „Ideea că nu ar fi o măsură rea dacă am reuși ca cel puțin muncitorii calificați să nu mai fie susținuți prin ajutor social de către AJOFM. Este o idee“, propune Doina Cepalis.

Pericolul vine din China

Pe plan extern, companiile chineze reprezintă principala concurență – neloială, în unele cazuri, pentru că nu respectă normele internaționale de siguranță în trafic. Mai mult decât atât, China vine în fiecare an cu peste 50 de companii noi care reproduc modele produse de alte companii, inclusiv Te-Rox. Compania din Pașcani colaborează atât pe zona de design pentru produsele marcă proprie, cât și pentru marketing cu partneri din Franța.

Doina Cepalis crede că modelul pe care l-a dezvoltat în cei aproape nouă ani de când produce scaune auto pentru copii ar trebui extins în economia românească. Industria locală care contribuie cu 24% la formarea PIB este dominată acum de investiții străine.

Producție proprie și exporturi – aceasta este rețea pe care o propune Doina Cepalis. Ce le lipsește antreprenorilor români să replice modelul Te-Rox? Răbdarea de a investi pe termen lung este probabil unul dintre lucrurile care le lipsesc multor oameni de afaceri români. Dar dacă ai răbdare și reușești să-ți câștigi clienți „rămâi acolo pentru că piața nu se dilată“, explică Doina Cepalis.  „Pentru ca Te-Rox să intre în această piață au ieșit alți jucători“.

Pe de altă parte, mute companii din Europa nu au încredere în economia României, aceasta fiind percepută drept nesigură. Pe de altă parte, sistemul bancar românesc nu-i sprijină decât pe cei care au demonstrat deja.

Doina Cepalis este al treilea participant la campania PROIECT DE ȚARĂ derulată de Adevărul Financiar și Adevărul, ceilalți doi oameni de afaceri români consultați până acum în privința drumului pe care ar trebui să parieze România fiind Radu Timiș, proprietarul grupului alimentar Cris-Tim și Florin Talpeș, cofondatorul producătorului de software Bitdefender.