PROIECT DE ȚARĂ (II) Cum poate crește România după o strategie brevetată în perioada ceaușistă

Florin Talpeș: ”IT-ul ar putea crește în următoarea perioadă cu 11-15% pe an.”
Florin Talpeș, fondatorul Bitdefeder, cea mai mare companie de tehnologie cu capital local, crede că, în următorul deceniu, România ar putea avea între 500.000 și un milion de angajați în IT față de circa 75.000 câți erau la sfârșitul lui 2015. Totodată, principalul centru de dezvoltare al IT-ului românesc este platforma Pipera.

Talpeș a participat ca invitat al Adevărul Live Financiar la campania PROIECT DE ȚARĂ derulată de Adevărul Financiar și Adevărul. Omul de afaceri a fost al doilea participant la campanie, după ce săptămâna trecută, Radu Timiș, proprietar Cris-Tim, s-a alăturat demersului.

”Industria de IT, după unele modele de-ale mele, are un potențial de a crește la 500.000 până la un milion de oameni în zece ani. Reprezintă relativ puțin din populația totală (cel mult 5% din cei 19 milioane de locuitori ai României în acest moment – n.red.), dar poate contribui la PIB și la crearea valorii adăugate cu mult mai mult. Acest domeniu ar putea genera venituri de 10 miliarde de euro”, a declarat șeful Bitdefender.

În 2014, IT-ul și comunicațiile totalizau 144.000 de persoane, sectorul contribuind cu 6% la formarea PIB și 0,4% la creșterea acestuia.

Din punct de vedere al creării de valoare adăugată, zona IT se împarte în trei mari categorii, potrivit lui Talpeș: serviciile IT sau business outsource processing, centrele de cercetare și dezvoltare ale multinaționalelor și industria software. Compaiile din prima categorie au venituri per angajat de 20.000 de euro, iar Pipera este unul dintre cele mai mari centre de furnizare de servicii globale din Europa.

”Această industrie de servicii globale are un potențial imens pentru România, întrucât românii sunt multilingviști – România este prima țară în Europa ca procent al copiilor care învață două limbi în școala generală”, afirmă Talpeș. ”Într-un top A.T. Kearny al celor mai importante locații de servicii globale, România a sărit de pe locul 25 pe locul 13 în doar doi ani. Un proiect de țară ar putea fi ca România să ajungă unul din primii cinci furnizori ai lumii pe servicii globale”. 

Istorii din Pipera anilor 60

Pipera, în vizunea lui Talpeș, este o bună școală de competitivitate și crede că pe aici ar trebui să treacă toată România ca să învețe ce înseamnă relația cu un client. Apropo de ideea de proiect de țară, Pipera și Floreasca au făcut parte din strategia de dezvoltare a României din anii 60-70.

”Către finalul anilor 60, a existat o strategie națională de informatizare a României. Atunci au fost puse bazele ecosistemului de tehnologie înaltă. În acea vreme, Silicon Valley nu era un nume, se însămânța doar și, în același timp, se înființa în România Platforma Electronică Pipera”, își amintește omul de afaceri. În Pipera și Floreasca, existau institute de cercetare și fabrici, precum Felix sau Rom Control Data, singurul producător de memorii, susținut de americani, din tot blocul comunist.

Revenind la radiografia pieței locale de IT, centrele de cercetare și dezvoltare generează venituri de 20-25.000 de euro per angajat iar acest indicator ar putea urca până la 40-50.000 de euro, dacă multilingvismul va fi dezvoltat în continuare, mai crede copropeitarul Bitdefedner. ”Primele două paliere ale IT-ului, serviciile și cercetarea/ dezvoltarea au un potențial stratetgic pentru România”, spune Talpeș.

Cea de-a treia zonă a domeniului, industria de software generează cea mai mare valoare adăugată – 100-200.000 de euro per angajat și din această categorie face parte și Bitdefender, o comapnie care are peste 500.000 de utilizatori ai produsului său antivirus pe plan global. Compania are peste 900 de angajați în România, SUA, Germania, Marea Britanie, Spania, Danemarca și Orientul Mijlociu, iar, anul trecut, a realizat venituri de aproape 60 de milioane de euro doar pentru afacerile înregistrate în România.

Per ansamblu, IT-ul ar putea crește în următoarea perioadă cu 11-15% pe an, adică de trei-patru ori mai mult decât economia – PIB-ul a crescut cu 2,8% în 2014 și cu 3,7% în 2015, potrivit Institutului Național de Statistică. 

Un plan: România, a zecea putere europeană

Talpeș nu crede că România ar putea urca prea repede pe locul șapte în clasamentul european după PIB, așa cum recomanda amabasadorul SUA la București, Hans Klemm – declarații care au declanșat campania PROIECT DE ȚARĂ. ”Eu am făcut niște simulări și m-am jucat cu o rată de creștere de 8%, în condițiile în care România are acum o rată anuală de 3-4%. Deci ar trebui să ne dublăm sau chiar mai mult rata de creștere. România a experimentat rate de creștere de 8% la începutul anilor 2000. Rate de creștere de 8% nu sunt impoisbil de atins, dar nu sunt de atins mâine”, spune Talpeș. ”Ne-ar trebui opt-zece ani pentru a ajunge pe locul șapte în Europa, cu condiția ca respectivele țări să stea pe loc (acum, Suedia este a șaptea putere europeană – n.red.). România ar putea să-și propună ca pe anumite domenii, care au un potențial mare privind contribuția la creșterea PIB sau la creștetrea bunăstării să fie pe primele 3-5-7 locuri din UE. Asta sigur își poate propune. Și își poate propune ca PIB să fie pe locul 10-11”.

Pe lângă dezoltarea IT-ului, Talpeș propune și concentrarea pe agricultură, turism și industria auto. Primele două sunt domenii în care pot fi exploatate niște date ale poporului român, precum numărul mare de locuitori din mediul rural și relieful variat al țării.

Cât despre industria auto, România s-a dezvoltat ca un hub regional pentru acest sector, avantaj pe care îl poate crește în viitor. ”Aș fi foarte fericit dacă dintr-o țară care se află pe lanțul de producție – în momentul acesta suntem furnizori pentru companii uriașe din acest domeniu – să ajungem să creăm sub brand propriu tehnologii sau produse care să fie marketate pe piață”, afirmă Talpeș.

Campania PROIECT DE ȚARĂ continuă în următoarele două săptămâni cu invitați din industrie și energie.