Prognoză oficială: Importurile de gaze naturale ale României vor creşte cu aproape 80% în 2016. Vor creşte şi cele de energie electrică, ţiţei şi carburanţi

Consumul de gaze a scăzut puternic în ultimii ani din cauza închiderii marilor consumatori industriali, ca urmare a liberalizării preţurilor, însă acum creşte datorită faptului că preţul de import e mai mic FOTO: Guliver / Getty Images
Importurile de gaze naturale ale României vor creşte în acest an cu 79,3% faţă de nivelul de anul trecut, până la 290.000 de tone echivalent petrol (tep, arată prognoza echilibrului energetic publicată de Comisia Naţională de Prognoză (CNP), instituţie care se aşteaptă şi la creşterea altor importuri de resurse energetice, precum ţiţeiul sau electricitatea.

Astfel, Comisia Naţională de Prognoză, instituţie aflată în subordinea Ministerului Finanţelor şi pe care guvernul îşi bazează proiecţiile bugetare şi economice, se aşteaptă la inversarea tendinţei de până acum, de scădere puternică a importurilor de gaze naturale, scrie News.ro.

Importurile de gaze naturale – care provin integral din Rusia, prin doi intermediari ai Gazprom – au scăzut de 15 ori în patru ani, de la 2,49 milioane tep în 2011 până la un minim al ultimelor trei decenii, de 162.000 tep, înregistrat în 2015.

Evoluţia a fost generată de scăderea puternică a consumului de gaze naturale de pe piaţa românească, în special ca urmare a reducerii consumului industrial.

Anul trecut, omul de afaceri Ioan Niculae şi-a închis cele şase combinate chimice pe care le deţine şi care se numărau printre cei mai mari consumatori de gaze naturale din România.

Însă Comisia de Prognoză se aşteaptă ca necesarul de gaze din import să crească în acest an, în vreme ce producţia internă de gaze naturale va scădea cu 2,5% (210.000 tep), până la 8,35 milioane tep. Romgaz şi Petrom realizează marea majoritate a producţiei interne a României.

Anii următori o să crească producţia internă

Pentru anii următori, Comisia de Prognoză indică o stabilizare a importurilor la nivelul din 2016, în condiţiile în care producţia internă de gaze naturale îşi va reveni treptat, până la 8,46 milioane tep în 2017, 8,58 milioane tep în 2018 şi 8,73 milioane tep în 2019.

În privinţa altor resurse energetice, CNP estimează pentru 2016 importuri de ţiţei în creştere cu 3,1% faţă de anul trecut, până la 6,8 milioane tone.

De asemenea, România va importa în acest an 2,85 milioane tep de produse petroliere, în creştere cu 5,9% faţă de 2015, şi 400.000 tep de energie electrică, mai mult cu 23,2% comparativ cu nivelul de anul trecut.

Potrivit CNP, resursele energetice ale României vor creşte cu 0,3% în acest an, până la 41,55 milioane tep, care vor proveni în proporţie de aproape 27% din import.

Dependenţa României de importuri energetice s-a menţinut relativ constantă în ultimii cinci ani, însă tendinţa se va schimba în următorii ani.
În 2019, importurile energetice vor creşte cu 11,5% faţă de 2015, până la 12,41 milioane tep, şi vor asigura aproape 29% din resurse energetice ale ţării, arată proiecţiile CNP.