Producţia agricolă din România a scăzut cu 6,8% în 2015. Cele mai mari valori s-au înregistrat în regiunea Sud-Muntenia

Producţiile agricole medii la hectar au crescut în acest an la aproape fiecare din principalele culturi în România FOTO: Guliver / Getty Images
Producţia agricolă din România s-a ridicat anul trecut la 68,7 miliarde de lei, în scădere cu 6,8% faţă de 2014, după ce producţia vegetală s-a diminuat cu 10,7% în intervalul analizat, iar producţia animală crescut cu 1,5%, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţionaln de Statistică (INS).

„Valoarea producţiei ramurii agricole a fost în anul 2015 de 68,7 miliarde de lei, iar cele mai mari valori s-au înregistrat în regiunile: Sud-Muntenia, urmată de regiunile Sud-Est şi Nord-Est, iar cele mai mici în Bucureşti-Ilfov, regiune agricolă de mică importanţă“, arată Institutul Naţional de Statistică.

Producţia vegetală a înregistrat scăderi cuprinse între 18,6 %, în regiunea Nord-Est şi 4 % în regiunea Sud-Muntenia. În schimb, producţia animală a înregistrat creşteri cuprinse între 4,7 %, în regiunea Nord-Est şi 0,3% în regiunea Sud-Muntenia. Însă, au fost şi zone în care productivitate a scăzut, iar ajustările s-au situat între 4,4 % în regiunea Sud-Est şi 3% în regiunea Bucureşti-Ilfov.

Structura valorii producţiei ramurii agricole în anul 2015 a fost asemănătoare cu cea din anul precedent, potrivit informaţiilor publicate de INS. La producţia vegetală ponderea cea mai mare revine regiunilor din Sud-Muntenia (21,4%), Sud-Est (18,9%) şi Nord-Est (15,0%), iar la producţia animală ponderea revine regiunilor de dezvoltare Nord-Est (19,4%), Sud-Muntenia (15,8%) şi Centru (14,6%).

Producţiile agricole medii la hectar au crescut în acest an la aproape fiecare din principalele culturi în România, potrivit datelor centralizate la nivelul Ministerului Agriculturii.

Producţia de rapiţă a României s-a majorat în acest an cu 38%, până la 1,26 milioane tone, iar producţia de orz a urcat cu 24,5%, la 1,33 milioane tone. Însă datele cele mai spectaculoase sunt cele privind producţia de grâu şi secară, care s-a majorat în acest an cu 5,5%, ajungând la 8.428.604 tone, un nivel-record istoric.