Prima Casă 2016: Plafon total de 1,5 miliarde lei și condiții mai avantajoase de dobândă

Plafonul de garanții pentru Prima Casă, în 2016, va fi de 1,5 miliarde lei FOTO: AP
Programul Prima Casă a fost una din măsurile care au susținut sectorul imobiliar după perioada de criză. În 2015 acest program a reprezentat 20% din vânzările făcute pe piața imobiliară.

Utilitatea programului Prima Casă a fost văzută în segmentul de preț de până în 60.000 de euro, potrivit analiștilot imobiliari. De anul viitor, conform unui proiect de hotărâre de Guvern, plafonul de garanții va fi, în total, de 1,5 miliarde lei.

Suma este mult inferioară celei din acest an, când a fost 2,6 miliarde lei. Vestea bună din acest an este că statul va reduce marja de dobândă maximă pe care băncile o pot percepe pentru astfel de credite de la 2,5 puncte peste ROBOR la trei luni, la 2 puncte, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Finanțelor Publice.

„În stabilirea plafonului de garanții care pot fi emise în cadrul Programului Prima casă s-a avut în vedere creșterea venitului disponibil al populației, în condițiile măsurilor de relaxare fiscală și de creșteri salariale adoptate, precum și a perspectivelor de creștere economică, toți acești factori favorizând relansarea creditării în economia românească”, arată proiectul publicat de Ministerul Finanțelor.

Având în vedere că valoarea medie a unui credit „Prima Casă“ este de aproximativ 178.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) şi că statul garantează 50% din valoarea împrumutului, rezultă că plafonul de garanţii avut în vedere de Guvern pentru 2016 va fi disponibil pentru acordarea a circa 16.850 de credite.

Plafonul maxim al creditului garantat de stat este de 50% din 60.000 euro, echivalent lei – pentru o locuinţă veche, 70.000 euro, echivalent lei – pentru o locuinţă nouă și 75.000 de euro, echivalent lei – pentru o locuinţă colectivă construită de la zero.