Preţul plătit de consumatori pentru energia electrică ar putea scădea cu 1-2% de la 1 iulie

Reducerile acestor tarife pentru energie electrică sunt prevăzute în două proiecte elaborate de ANRE FOTO: 123RF
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar putea reduce tariful de transport aprobat companiei Transeletrica, un monopol al trasportului de electricitate, caz în care consumatorii vor plăti cu 1-2% mai puţin pentru energia electrică consumată, a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE.

Autoritatea a anunţat recent că va propune în comitetul de reglementare reducerea tarifului mediu pentru transportul energiei electrice practicat de Transelectrica cu 10,8%, la 18,7 lei/MWh, precum şi scăderea cu 6,3% a tarifului pentru serviciul de sistem, la 12,88 lei/MWh, în perioada 1 iulie 2016 – 30 iunie 2017.

„Există în prezent discuţii pentru scăderea tarifului de transport pe energie electrică. Preţul energiei electrice ar putea scădea cu 1-2% de la 1 iulie. Din preţul final, acest tarif de transport reprezintă circa 7%“, a spus Havrileţ, în cadrul Forumului Energetic Regional FOREN 2016.

Reducerile acestor tarife sunt prevăzute în două proiecte elaborate de ANRE. Transelectrica a solicitat tarife mai mari, însă autoritatea a respins propunerile companiei. Astfel, Transelectrica a cerut un tarif mediu pentru serviciul de transport de 19,78 lei/MWh şi un tarif pentru serviciul de sistem de 16,01 lei/MWh. Compania Transelectrica este controlată de Ministerul Economiei şi a fost criticată în ultimii ani pentru lipsa investiţiilor în modernizarea reţelelor.

Deşi încasează bani din tarifele fixate de ANRE, compania a făcut puţine investiţii în ultimii ani, preferând să distribuie profitul acţionarilor, sub formă de dividende. Totuşi, şeful ANRE a precizat, recent, că societatea de stat a cerut aprobare pentru un plan de investiţii de un miliard de euro pentru următorii cinci ani.