Cât ar trebui să se ieftinească petrolul pentru ca țarul Putin să piardă puterea

Vârful popularității (87%) președintelui Rusiei, Vladimir Putin, a fost atins anul trecut, după anexarea Crimeii FOTO: Guliver / Getty Images
Vladimir Putin nu are de ce să se teamă la prețul de 40 de dolari pe barilul de petrol. Popularitatea sa nu va avea de suferit decât dacă prețul petrolului ar mai pierde încă 25% din valoare.
Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn1Share on Reddit0Email this to someone

Banca Națională a Rusiei se simte foarte confortabil, în ciuda unei deprecierii masive a rublei, pe fondul prăbușirii prețului petrolului, care erodează veniturile celui mai mare exportator de materii prime energetice din lume, se afirmă într-un studiu efectuat de Bloomberg. Banca centrală va permite deprecierea rublei până la pragul de 80 de unități pentru un dolar înainte de a începe să vândă valută, conform medianei răspunsurilor a 26 de analiști incluși în studiu. Intervenția băncii pentru susținerea monedei naționale se va face simțită când prețul petrolului se va menține la 40 de dolari pe baril și va rămâne acolo până la sfârșitul anului, consideră majoritatea economiștilor intervievați.

Confruntată cu prima recesiune din ultimii șase ani și cea mai abruptă depreciere de după falimentul din 1998, banca centrală a lăsat rubla să floteze liber în noiembrie, pierzând în jur de o treime din valoare în raport cu dolarul.

Consecvența băncii de a respecta această decizie a fost verificată când o nouă rundă de scădere dramatică a prețului petrolului a afectat moneda națională. În timp ce veniturile în dolari sunt susținute de scăderea rublei, se alimentează de asemenea inflația, reducându-se consumul, un factor economic important de creștere.

„Banca centrală nu este deranjată de slăbirea rublei când bugetul trebuie să se adapteze dureros la prețul scăzut al țițeiului”, a declarat Vladimir Miklashevsky, economist la Danske Bank. „Se pare că Banca Rusiei a devenit mult mai precaută cu intervențiile sau înăsprirea politicii monetare, atât timp cât aceste măsuri nu au fost de folos în trecut”.

Citiți și: Țarul și Marea: supremația în regiunea Mării Neagre, vitală pentru planurile geopolitice și economice ale Rusiei lui Putin

În ultimele 12 luni, rubla este valuta care s-a depreciat cel mai mult la nivel mondial, pierzând 45% din valoare. Minimul istoric s-a înregistrat în 16 decembrie, când a atins pragul de 80 de unități pentru un dolar. Atunci a fost și ultima intervenție în forță prin creșterea dobânzii cheie cu 6,5 puncte procentuale, ceea ce dus la stabilizarea cursului rublei în raport cu dolarul.

pret - petrol - Putin - colaps - Rusia

De la sfârșitul lunii ianuarie, nu au mai fost necesare nici cumpărările de ruble din piață, rubla fiind lăsată să floteze liber. Dacă preţul petrolului va fi în medie de 40 de dolari pe baril și anul viitor, economia rusă s-ar putea contracta uşor, a declarat ministrul Economiei, Alexei Uliukaiev.

Prognoza arată că economia Rusiei va scdea cu 3,7% în acest an, pentru ca anul viitor să revină pe creștere, cu 0,5%. O depreciere de peste 70 de ruble pentru un dolar ar aduce o scădere suplimentară de 1% a PIB-ului.

Analiştii consideră la rândul lor că dacă petrolul va coborî la 30 de dolari pe baril, va începe să erodeze popularitatea preşedintelui Vladimir Putin, care după anexarea Crimeei, în martie 2014, urcase până la 80%.

Citiți și: Rusia riscă o nouă ieftinire a petrolului de dragul alianței cu Iranul

Sistemul financiar rus s-ar prăbuşi dacă preţurile petrolului ar atinge 22,5 dolari pe baril.

„Toleranţa populaţiei ruse la problemele economice este mai mare ca în oricare altă ţară semi-dezvoltată. Un lucru este sigur în privinţa economiei ruse, faptul că popularitatea lui Putin nu este dată de progresele economice. Când economia se prăbusește, ruşii se adaptează, în loc să intre în panică sau să devină ostili Kremlinului”, a arătat Wolf-Fabian Hungerland, analist la Berenberg Bank, în Frankfurt.

Pe viitor, intervențiile băncii centrale vor fi limitate și direcționate strict pentru atingerea unor obiective precise, consideră Andreas Schwabe, economist la Raiffeisen Bank International din Viena. „Este inutil să cheltui zeci de miliarde de dolari pentru a face față unui preț redus al petrolului. Dar vor lua măsuri pentru a evita panica din piață așa cum a fost în luna decembrie de anul trecut”, a adugat el.

Share on Facebook0Share on Google+1Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn1Share on Reddit0Email this to someone
 • Radu Dragne

  Lucreaza de acasa! Esti o persoana care vrea sa castige bani online? Nu ai loc de munca? Ai datorii si nu mai stii cum sa scapi de ele? Sau vrei doar niste bani in plus, pe care sa-i castigi in timpul tau liber? Aici este ceea ce cauti! Simplu, rapid, clar si eficient! Totul e pregatit pentru tine! Trebuie doar sa ne cauti la adresa de email: dragner8@gmail.com

  • frank

   vrei o mu++?

  • Ernest Stefan Matyus

   you sir, have been flagged.

 • S-a spus de nenumărate ori că din greșelile istoriei nu se învață nimic.
  Și că ca atare acestea se repetă la infinit.
  în cazul nostru, o mai fost unul pe nume Hitler, care tot așa o ținut atât de mult ca să termine definitiv cu Rusia încât o ajuns să’și pună singur pistolul la tâmplă în momentul în care armata lui Stalin o năvălit peste buncărul său din Berlin unde o și înfipt steagul roșu pe Reichstag, ocupând jumate din Germania pentru o jumate de veac.
  Așa și cu urmașii de azi ai lui Adolf: băieții au calculat să scază prețul petrolului gândindu-se numai la efectele asupra economiei rusești, necum asupra întregii economii mondiale, care a și început să de prăbușească începând cu Bursa chineză și terminând cu cea newyorkeză.
  Iar când se va alege praful de întreaga economie mondială (sau mai rău, bombele nucleare vor începe să explodeze dea valma în buricul Europei), ce vor spune respectivii: păi să vezi că…nu ne-am gîndit.
  La una ca aiasta zic.
  Punct.

 • Pingback: Ieftinirea petrolului si monedele | Adevarul Financiar()

 • sorin tomuletiu

  Oportunitate de top! Recrutam
  urgent colaboratori care au timp sa se implice in timpul liber intr-un proiect
  de anvergura mondiala. Castigurile sunt deosebit de motivante! Asiguram cea mai
  buna si mai moderna instruire de specialitate! Oferta este pentru toate
  localitatile din tara. Cereti acum informatii mai multe la adresa noastra de
  email: sorin.tomuletiu@gmail.com

 • Pingback: Bulgaria îi întoarce spatele lui Putin, după ce a vrut să fie republică sovietică, înainte de 1990 | Adevarul Financiar()

 • Pingback: Bulgaria, între Moscova și Bruxelles | Adevarul Financiar()

 • Pingback: Petrolul la 20 USD/baril în 2016 | Adevarul Financiar()