Prețul petrolului se îndreaptă spre cotațiile de acum 11 ani

Rusia și OPEC au declanșat războiul prețurilor pentru petrol
Preţurile petrolului scădeau luni pentru a şaptea şedinţă consecutiv şi s-ar putea apropia de minimele ultimilor 11 ani, pe fondul temerilor că producția ar putea crește în lunile următoare, în cadrul războiului preţurilor dintre OPEC şi producători din afara cartelului țărilor exportatoare, transmite Reuters, preluată de Mediafax

Cotaţia petrolului Brent, de referinţă la Londra, este în coborâre cu 3,4%, la 36,68 dolari pe baril, pentru prima oară din decembrie 2008, transmite Reuters.
Preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI), de referinţă la bursa din New York, este în declin cu 2,5%, la 34,7 dolari pe baril, cel mai redus nivel atins după februarie 2009.

Ţiţeiul Brent este tranzacţionat cu mai puţin de 50 de cenţi peste minimul de 36,2 dolari pe baril atins în timpul crizei financiare din 2008. Dacă preţul va coborî sub acest prag, atunci ar atinge cel mai redus nivel după jumătatea lui 2004, când au început discuţiile despre un super-ciclu al pieţei mărfurilor.

Cotaţia petrolului WTI a atins un minim al crizei financiare de 32,4 dolari pe baril în decembrie 2008.

Cotaţiile petrolului au scăzut în fiecare zi, după ce reprezentanţii OPEC au renunţat să anunţe un plafon de producţie, la reuniunea din 4 decembrie. În ultimele şase şedinţe, ambele cotaţii au coborât cu peste 13%.

Livrările de petrol ale OPEC au urcat în noiembrie cu 230.100 de barili pe zi, la 31.695 de milioane de barili pe zi, cel mai ridicat nivel atins după aprilie 2012, potrivit unui raport al organizaţiei.

Producţia de petrol a OPEC se află la nivele maxime încă de anul trecut, statele membre încercând să scoată de pe piaţă producătorii concurenţi care înregistrează costuri mai mari de producţie, cum sunt cei care exploatează zăcăminte de şist din SUA.

Oferta de petrol din piaţă ar putea creşte mai mult în 2016, dacă Iranul va creşte livrările după ridicarea sancţiunilor.

Directorul companiei iraniene Central Oil Fields Company, Salbali Karimi, a declarat luni că în Iran costurile de producţie a petrolului sunt de 1-1,5 dolari pe baril, acesta fiind un indiciu clar că ţara va majora producţia indiferent de nivelul preţurilor din piaţă.

Producătorii din Golful Persic şi Rusia au anunţat anterior că nu vor reduce livrările nici dacă preţurile vor scădea la 20 de dolari pe baril. Agenţia Internaţională pentru Energie a avertizat vineri că supraoferta din piaţă va creşte probabil anul viitor şi va pune presiune pe preţuri.

Producţia de petrol a OPEC ar putea creşte anul viitor cu 1 milion de barili pe zi, se arată într-o analiză publicată luni de analiştii Morgan Stanley, potrivit căreia cea mai mare parte a ofertei suplimentare va proveni din Iran, Irak şi Arabia Saudită.