Premiul Nobel pentru Economie, câştigat în 2016 de economiştii Oliver Hart şi Bengt Holmstrom

Finlandezul Bengt Holmstrom, de la Massachusetts Institute of Technology, şi economistul britanic Oliver Hart, de la Universitatea Harvard
Economistul britanic Oliver Hart, de la Universitatea Harvard, şi finlandezul Bengt Holmstrom, de la Massachusetts Institute of Technology, au câştigat premiul Nobel pentru Economie pentru 2016, datorită contribuţiei lor pentru teoria contractului, a anunţat luni Academia Regală Suedeză de Ştiinţe.

„Activitatea lor stabileşte o bază intelectuală pentru proiectarea politicilor şi instituţiilor în numeroase domenii, de la legislaţia falimentului la organismele politice“, a explicat Academia la anunţarea premiului de 8 milioane de coroane suedeze (928.000 de dolari).

Hart este profesor de economie la Universitatea Harvard, în timp ce Holmstrom este profesor de economie şi management la Massachusetts Institute of Technology.

„M-am trezit la 4:40, întrebându-mă dacă este prea târziu să se întâmple în acest an, dar din fericire a sunat telefonul. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi îmbrăţişez soţia şi să îmi trezesc fiul mai mic“, a spus Hart despre premiul Nobel, pe contul său oficial de Twitter.

Lucrarea lui Hart a contribuit la înţelegerea a ce companii ar trebui să fuzioneze şi mixul corect de finanţare, precum şi când ar trebui instituţii precum şcolile să fie private sau publice, potrivit Academiei.

Activitatea lui Holmstrom a contribuit la modul de formulare a contractelor pentru directori.

Premiul pentru economie, numit oficial Premiul Sveriges Riksbank în Ştiinţe Economice, în memoria lui Alfred Nobel, a fost creat în 1968, nefăcând parte din grupul original de premii stabilit de magnatul dinamitei în 1895.