Premierul Turciei spune că țara sa este deschisă investiţiilor, iar epurarea puciştilor aproape s-a încheiat

Impactul economic al tentativei de puci a fost limitat în mare parte la pieţele financiare şi la retrogradarea ratingului Turciei de către agenţia Standard&Poor’s FOTO: AP Images
Premierul turc Binali Yildirim a exclus posibilitatea organizării de alegeri anticipate şi a spus că guvernul vrea să înfiinţeze un fond de investiţii de mai multe miliarde de dolari pentru a susţine creşterea economică.

El a mai spus că epurarea celor implicaţi în puciul eşuat se apropie de sfârşit, potrivit Bloomberg, citat de News.ro. Campania de epurare a provocat îngrijorarea legată de faptul că președintele Erdogan ar profita de eveniment pentru a-și neutraliza oponenții.

„Iată ce spunem investitorilor internaționali: viaţa revine la normal în Turcia”, a spus Yildirim.

Puciul eşuat al unor ofiţeri din armată, care au dorit să preia puterea, a dus la moartea a 250 de oameni, a şocat pieţele financiare şi a dus la deprecierea lirei turceşti la un minim record. În total, 13.165 de oameni au fost reţinuţi, printre care militari, profesori şi directori de companii, sub suspiciunea de implicare în complot sau de legături cu clericul Fethullah Gulen, auto-exilat în Statele Unite, pe care guvernul îl acuză de incitare la revoltă. Gulen a negat orice implicare.

Impactul economic al tentativei de puci a fost limitat în mare parte la pieţele financiare şi la retrogradarea ratingului Turciei de către agenţia Standard&Poor’s. Moody’s a pus, la rândul ei, ratingul Turciei sub supraveghere, pentru o posibilă retrogradare.

Pieţele financiare dau unele semne de redresare. Lira sterlină, care a atins un minim record săptămâna trecută, este în creştere luni, pentru a treia şedinţă consecutiv, la 3,0544 unităţi pentru un dolar, la bursa din Istanbul. Lira este totuşi cu 5% sub nivelul anterior puciului.

„Nu a fost un efect devastator”, a spus Yildirim, notând că guvernul este dedicat să menţină creşterea economică. El a oferit puţine detalii legate de noul fond de investiţii, în afară de faptul că va fi în valoare de zeci de miliarde de dolari şi că nu va pune în pericol deficitul bugetar.

„Este o structură care va finanţa proiecte mari. Vom finanţa investiţii prin intermediul acestui fond, nu prin bugetul general”, a spus premierul, precizând că guvernul se aşteaptă ca şi băncile să contribuie la susţinerea creşterii economice.

”Băncile noastre vor trece la o mentalitate de a direcţiona împrumuturi către creşterea economică, fără să renunţe la criteriile de acordare a finanţprii. Dacă va fi necesar, vor fi aplicate dobânzi preferenţiale pentru investiţii în zone prioritare, în timp ce diferenţa va fi acoperită de fondul de stat de garantare a împrumuturilor”, a explicat Yildirim.

Economia Turciei, cea mai mare din Orientul Mijlociu, a depăşit în mod constant estimările, de la sfârşitul lui 2014, susţinută în mare parte de cheltuielile de consum, datorită milioanelor de refugiaţi din Siria. În primul trimestru economia turcă a avansat cu 4,8% şi cu 5,7% în trimestrul patru al anului trecut, cel mai mult între statele G20, cu excepţia Chinei şi Indiei.