Pot fi privite pariurile sportive ca pe o investiție? Expertul Cădar Marius răspunde

Elena Deacu 10-06-2017
Interviu cu Cădar Marius
Cât de sigure pot fi pariurile, care sunt riscurile reale și care este fezabilitatea jocurilor de noroc, atunci când sunt abordate precum o investiție? I-am pus aceste întrebări lui Cădar Marius, fondatorul comunității PariuriX.com, care ne-a elucidat cu privire la realitatea de astăzi a pariurilor online și aspectele pe care ar trebui să le cunoască toți cei care tatonează cu acest fenomen.

Î: Fenomenul pariurilor a luat o mare amploare în ultimii ani. Vedem implicate persoane din toate categoriile sociale. Este corect să privim pariurile ca pe o investiție sau trebuie să tratăm zona doar ca pe un hobby?

R: „Pe termen scurt și în lipsă de bună organizare, putem considera pariurile sportive ca fiind mai mult jocuri de noroc, mai ales pentru că este aproape imposibil de estimat un randament al investiției într-un timp foarte scurt. Dacă vorbim de 6 sau 12 luni, putem vorbi deja despre o investiție, bineînțeles, atâta timp cât se respectă cu strictețe un set de reguli prestabilite.”

Î: Cât de greu este să realizezi profit la pariuri pe termen mediu și lung?

R: „Cu siguranță este mult mai greu decât se așteaptă unii. Este nevoie de o simbioză perfectă între foarte mulți factori pentru a avea succes. În acest mecanism complex, totul trebuie să funcționeze bine și nu este suficient să stai bine numai la câteva capitole. Spre exemplu, la fel de bine lume crede că investițiile imobiliare reprezintă afaceri sigure și ușoare, însă vă pot spune din proprie experiență că lucrurile nu stau deloc așa în realitate. La fel este și în pariuri: poate părea simplu, dar nu este!”

Î: Anumiți pariori spun că degeaba ai o strategie dacă nu ai parte de pronosticuri foarte bune. În ce măsură este adevărat?

R: „De-a lungul celor peste 15 ani de când pariez am realizat că majoritatea pasionaților sunt de părere că la pariuri cel mai mult contează să poți stabili ponturi bune, adică așa cum fac specialiștii, însă adevărul este undeva la mijloc. Există strategii în care poți pierde chiar și 70-80% dintre pariuri, dacă nu și mai mult, dar care îți oferă posibilitatea să realizezi profit în mod constant, atâta timp cât ești disciplinat și bine-documentat. Un exemplu în acest sens este Strategia MUG – dezvoltată de unul dintre membrii comunității PariuriX.com: Petre Mihai.”

Primul autor al unei cărți dedicate pariurilor sportive care se tipărește în România a mai adăugat: „Să vă spun ceva: foarte mulți pariori ar face profit la sfârșit de lună folosindu-se de aceleași pronosticuri ca și până acum, doar schimbând stilul de joc. Dacă pariezi haotic, azi 500 RON și pierzi, mâine 50 RON și câștigi și tot așa, chiar dacă ai 70% ponturi corecte, tot nu faci profit. Totuși, nu trebuie să neglijăm analiza partidelor, întrucât acest factor este unul dintre cei mai importanți în economia băncii pariorilor.”

Î: Ce au de făcut cei care vor să investească în pariuri sportive?

R: „În primul rând trebuie să conștientizeze că nu le va fi ușor. Trebuie și să-și facă o strategie bazată pe obiective realiste,  să se documenteze constant și să respecte întotdeauna cele mai bune practici: stabilirea bugetului, gestionarea mizelor, specializarea pe anumite competiții, analiza partidelor – cu bază statistică și subiectivă. Orice pas greșit poate face diferența între câștig și pierdere, între succes și eșec. De aceea, trebuie să fie mereu vigilenți.”

Specialistul care a ajutat peste 15.000 de pariori români să migreze online a continuat spunând: „Este extrem de important să identifice avantajele pariurilor online: oferta bogată pre-meci și live, transmisiunile live video, lipsa taxelor la plasarea și la câștigarea biletelor și impozitul de numai 1% care poate fi menținut de cei care sunt atenți să nu retragă deodată mai mult de 66.750 RON.”

„La fel de mult trebuie să fie atenți și la detalii, ca de exemplu verificarea contului, care reprezintă un proces impus prin lege, care îi obligă pe operatori și pe pariori să realizeze aceste verificări în termen de 30 de zile de la crearea contului. Oricum, procesul în sine este unul extrem de securizat și confidențialitatea datelor este garantată sub literă de lege.”