Picătura românească: Guvernul vrea reducerea la 9% a TVA la apa pentru consum casnic

În urmă cu o săptămână, PSD a discutat reducerea TVA la apa de consum casnic în limita a minimum 5 metri cubi de familie în fiecare lună FOTO: Guliver/ Getty Images
Guvernul va susţine, în Parlament, la ordonanţa de urgenţă privind reducerea TVA la alimente, un amendament pentru reducerea la 9% şi a taxei pe valoarea adăugată la apa destinată consumului casnic.

Ordonanţa, deja aprobată de Guvern, prevede că, începând cu luna iunie, TVA la produsele alimentare şi băuturile non-alcoolice va scădea de la 24% la 9%.

Ponta a precizat că, la dezbaterile parlamentare privind această ordonanţă, va fi susţinut un amendament prin care TVA să scadă la 9% şi la apa destinată consumului casnic, impactul bugetar fiind estimat la sub 100 milioane euro anual, scrie Mediafax.

În urmă cu o săptămână, PSD a discutat reducerea TVA la apa de consum casnic în limita a minimum 5 metri cubi de familie în fiecare lună, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, spunând atunci că măsura ar putea fi aplicată din toamnă, în funcţie de execuţia bugetară.

Ministrul preciza, după reuniunea BPN al PSD, că din factura de întreţinere a fiecărei familii se va reduce, astfel, lunar TVA din consumul de apă pentru cantitatea respectivă, dar măsura va fi destinată exclusiv consumatorilor casnici.

Mai mulţi membri ai PSD au susţinut atunci în şedinţa Biroului Permanent Naţional, ca Guvernul să reducă TVA la 9% şi la apa de consum, premierul Victor Ponta solicitând miniştrilor Mediului şi Finanţelor să prezinte PSD o analiză a impactului unei astfel de măsuri.

Premierul Ponta a precizat, după şedinţa BPN al PSD, că vrea să ştie cui s-ar adresa o astfel de măsură şi cât ar costa bugetul, iar din acest motiv a cerut o analiză din partea celor doi miniştri.

Ponta a opinat însă că măsura nu s-ar putea introduce de la 1 iunie, o dată cu reducerea TVA la alimente.