Piața petrolului se apropie de un echilibru

Cererea mondială de petrol crește constant, datorită evoluțiilor solide ale economiei, iar oferta de petrol a fost limitată grație unor reduceri neprevăzute ale producției FOTO: AP Images
Agenția Internațională a Energiei estimează că piața mondială a petrolului se va echilibra, în a doua jumătate a acestui an, ca urmare a unei cereri peste așteptări, cumulate cu o serie de întreruperi neprevăzute în aprovizionare.
Share on Facebook7Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

Potrivit The Wall Street Journal, citat de Agerpres, în ultimul său raport lunar, IEA estimează că, în acest an, comparativ cu 2015, cererea mondială de petrol urmează să crească cu aproximativ 1,3 milioane de barili pe zi, iar o creștere similară urmează să fie înregistrată şi în 2017.

Agenția estimează că, în primul semestru, oferta de petrol a devansat cererea cu aproximativ 800.000 de barili pe zi, în loc de 1,5 milioane de barili pe zi, cât estima inițial.

Cererea mondială de petrol crește constant, datorită evoluțiilor solide ale economiei, iar oferta de petrol a fost limitată grație unor reduceri neprevăzute ale producției, din cauza incendiilor din Canada și a atacurilor rebelilor, în Nigeria. Toți acești factori au dus prețul petrolului peste pragul psihologic de 50 de dolari per baril.

Cu toate acestea, IEA avertizează că, deși prețul petrolului a revenit de la nivelul minim de 25 de dolari per baril, înregistrat la începutul anului, există în continuare stocuri importante de țiței care așteaptă să intre pe piață, ceea ce este posibil să țină sub control o creștere semnificativă a prețurilor.

Share on Facebook7Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone