Piaţa materialelor de construcţii va fi influențată de directivele europene legate de eficienţă energetică

Piața materialelor de construcții trebuie să se alinieze noilor norme de eficiență energetică din Uniunea Europeană FOTO: Guliver/ Getty Images
Piaţa materialelor de construcţii va fi influenţată în anii viitori de intrarea în vigoare a două directive UE legate de eficienţa energetică, prin care clădirile publice construite după 2018 trebuie să aibă consum energetic aproape 0, a declarat pentru Mediafax Corneliu Fecioru, director general al Wienerberger.

Această directivă se va extinde în tot sectorul construcţiilor se va aplica şi la noile clădiri rezidenţiale, dar după 2020.

Grupul Wienerberger a raportat anul trecut afaceri totale de 3 miliarde euro, cu un plus de 5%. În România, compania a fost de asemenea pe plus, cu un avans peste media la nivel de grup.

Chiar dacă piața imobiliară a luat un mic avânt,  preţurile materialelor de construcții, sunt sub maximul din 2008, în condiţiile în care piaţa este foarte fragmentată şi concurenţială, pe zidărie roşie, albă şi BCA.

Potrivit specialiștilor, costul zidăriei reprezintă doar o mică parte din costul total al unei case noi. Astfel, la o casă de 200 mp, aproximativ jumătate din materialele folosite reprezintă zidăria, cărămida, dar la cost acestea reprezintă 5-6%.

“Trebuie să fim atenţi la rezistenţă, dar şi la confort, iar cărămida asigură un microclimat foarte bun, pentru că peretele respiră”, a mai spus Corneliu Fecioru Pentru Mediafax.

Grupul austriac a intrat pe piaţa românească în anul 1998 şi deţine trei fabrici de cărămizi, în Dâmboviţa, Sibiu şi Cluj. Wienerberger Sisteme de Cărămizi a finalizat 2014 cu afaceri de 142,7 miloane lei (32 milioane euro), în creştere cu 15%.