Piața imobiliară se încălzește: Prețul mediu al apartamentelor din Capitală se apropie de 60.000 de euro

Analiștii imobiliari au prevăzut încă de la începutul acestui an că piața va fi în creștere FOTO: Guliver / Getty Images
Prețurile medii ale apartamentelor scoase la vânzare în București au crescut cu peste 1,5% în trimestrul III al acestui an.

Prețul mediu solicitat de proprietarii de apartamente a fost de 59.142 de euro, raportat la cel de 58.167 de euro din trimestrul II, arată un raport realizat de compania de consultanță imobiliară Home Finders.

Analiștii imobiliari au prevăzut încă de la începutul acestui an că piața va fi în creștere, principalele motoare fiind programul “Prima Casă” și flexibilitatea creditării în lei.

Și Banca Națională este atentă la sectorul imobiliar, care a sesizat deja despre o „încăzire” a pieței și a atras atenția asupra faptului că o eventuală explozie a prețurilor va genera o „frânare” a creditării.

În replică, consultanții imobiliari spun că evoluțiile pieței bucureștene nu sunt nici pe departe spectaculoase. „Pe segmente de piață, prețurile solicitate pentru apartamentele din zona mediu și premium s-au menținut relativ stabile, în timp ce pretențiile proprietarilor de apartamente din zonele de est, sud și vest au crescut cu 3,74%”, se arată în raportul Home Finders.

Creștere pe Nord, scăderi spre periferie

Pe acest fond, analiștii spun că în luna septembrie s-a înregistrat și cel mai mare preț mediu pentru zonele de periferie – 51.500 de euro. Cu toate acestea, comparativ cu trimestrul al treilea al anului trecut, se remarcă o evoluție diferită a prețurilor solicitate în ultimele trei luni pe cele două segmente de piață.

„Prețul mediu solicitat pentru apartamentele din zonele centrale, semicentrale și de nord ale Capitalei au consemnat o creștere de 1,68% și s-au stabilizat în jurul valorii de 67.450 de euro. De partea cealaltă, prețurilesolicitate pentru apartamentele din zonele mărginașe au înregistrat o scădere de 2,02% și se situează în jurul valorii de 50.833 de euro”, mai arată studiul Home Finders.

O creștere semnificativă față de trimestrul al treilea din 2014 o înregistrează numărul de oferte scoase la vânzare de către proprietari, pe ambele segmente de piață, centru și periferie.

În ultimele trei luni s-au scos la vânzare 10.265 de apartamente, cu 47,67% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut și similar cu numărul de oferte înregistrat în al doilea trimestru din 2015.

Pe fondul unor vânzări destul de bune a locuințelor noi, dezvoltatorii caută și ei să mărească fondul de locuințe ce urmează să fie scoase pe piață. Mișcări importante se observă atât în zona de nord, pe axa Floreasca – Barbu Văcărescu, dar și în zona semicentrală, Grozăvești – Orhideea – Pasaj Basarab.

Sectorul constucțiilor este în creștere și în zona Tineretului, unde se dezvoltă ansambluri de câteva sute de apartamente. Același lucru este vizibil și în Berceni, în zona Pieței de Gros.