Piaţa de capital, în faţa unor teste de stres: peste 100 de fonduri de investiţii vor fi supuse unor scenarii ostile

Testul va viza rezistenţa administratorilor de fonduri la situaţii excepţionale de piaţă. FOTO: Guliver / Getty Images
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis efectuarea unui test de stres la care vor participa 74 de fonduri deschise de investiții și 29 de fonduri închise de investiții autorizate în România și care va avea ca dată de referință 31 martie 2016, se arată într-un comunicat al ASF.

„Acest demers se aliniază obiectivelor strategice ale Autorității, pentru perioada 2016-2018, care vizează creșterea încrederii consumatorilor față de piețele și instrumentele financiare nebancare, precum și consolidarea stabilității și o funcționare sănătoasă a piețelor“, se menționează în comunicat.

Scopul exercițiului este de a testa senzitivitatea acestor entități la condiții extreme privind riscul de piață, riscul de contrapartidă și riscul de lichiditate, în vederea evaluării și, totodată, a creșterii capacității de reacție a administratorilor în fața unor situații excepționale.

Nu se vor da sancţiuni

Pe de altă parte, ASF menționează faptul că exercițiul nu reprezintă un test de tipul „pass or fail“ (treci sau pici – n.r.) și nu vizează luarea de măsuri de supraveghere de tipul sancțiunilor în urma rezultatelor constatate.

Testul urmărește să identifice și, ulterior, să aplice noi proceduri care să conducă la îmbunătățirea capacității fondurilor participante de gestionare a lichidității și riscurilor investiționale.

„Din aceste considerente, este esențială înțelegerea amplitudinii cu care ar putea fluctua valoarea activelor și valoarea unității de investiție, în condiții adverse extreme pe piețele financiare“, se mai arată în comunicat.

Sunt urmărite şi efectele de runda a doua

În plus, potrivit ASF, în cadrul exercițiului va fi testată și capacitatea fondurilor de a face față, pe termen scurt, unei valori excepțional de ridicate a răscumpărărilor, în condiții de lichiditate redusă și cu volatilitate în creștere pe piețele financiare.

„În egală măsură, exercițiul urmărește și identificarea potențialelor efecte de runda a doua pe care eventuale acțiuni de vânzare rapidă și forțată a activelor le-ar putea avea asupra prețurilor activelor și, implicit, asupra celorlalți participanți la piețe“, mai subliniază ASF.

Când vom afla rezultatele

Informațiile necesare pentru analizarea impactului factorilor de stres vor fi colectate de la fondurile participante în baza unei metodologii care va face în perioada următoare obiectul consultării cu societățile de administrare a investițiilor.

Rezultatele și eventualele măsuri necesare pentru îmbunătățirea procedurilor de management al riscurilor vor fi anunțate până la finalul acestui an.

„Coordonarea acestui exercițiu va fi în sarcina unui Grup de Coordonare și Implementare (GCI) ce va fi alcătuit la nivelul ASF“, se mai arată în comunicat.