Perioade de reduceri în 2016 – Care sunt cele mai bune sezoane de shopping din an

Cele mai multe reduceri sunt practicate de magazine în perioada soldărilor de iarnă și de vară FOTO: Guliver/ Getty Images
Campaniile de promovare ale marilor rețele de magazine dau impresia că beneficiem de reduceri tot anul, însă în realitate perioadele de soldări sunt cele care ne aduc adevăratele scăderi de prețuri.

Oficial, avem două mari perioade de soldări într-un an. Prima etapă a reducerilor este marcată de soldările de iarnă care se desfășoare între 15 ianuarie și 15 aprilie. Al doilea segment de reduceri din an este între 1 august și 15 octombrie, cunoscut și ca perioada soldărilor de vară.

Dacă ne uităm pe calendarul evenimentelor din zona shopping-ului observăm că avem mai multe perioade de reduceri în 2016. Celor două perioade de soldări li se mai adaugă și Black Friday, ziua din an care precede începutul cursei cumpărăturilor pentru sărbătorile de iarnă.

Perioade de reduceri în 2016: Soldările de iarnă și soldările de vară

Acest gen de reduseri se aplică, în principal, articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte, însă în funcție de profilul magazinului mai pot fi întâlnite și reduceri de peț la anumite obiecte de uz caznic sau decorațiuni interioare.

Între 15 ianuarie și 15 aprilie reducerile se aplică articolelor de îmbrăcăminte și încălțăminte de toamnă-iarnă. În această perioadă, magazinele practică reduceri și până la 90%.

Între 1 august și 15 octombrie au loc soldările de vară. În această perioadă magazinele oferă prețuri reduse pentru articolele de primăvară-vară.

Între aceste intervale de timp, comercianţii îşi pot stabili o durată maximă de 45 de zile în care pot comercializa produse la preţuri reduse, dar numai cu respectarea unor anumite reguli:
– orice reducere de preţ trebuie indicată în mod clar, astfel încât să nu existe nicio îndoială în privinţă preţului final;
– preţul indicat trebuie să fie costul total, cu toate serviciile care trebuie plătite de către consumator;
– preţul redus trebuie să fie inferior preţului de referinţă – cel la care se vindea produsul înaintea aplicării discountului, în acelaşi spaţiu de vânzare, în perioada ultimelor 30 de zile.

Perioade de reduceri în 2016: Black Friday

Black Friday este evenimentul din sopping care are loc anual în vinerea din a doua jumătate a lunii noiembrie. Fenomenul a fost lansat inițial în anii ’70 în Statele Unite, dar a devenit popular și în România începând cu 2001.

În cadrul acestui eveniment sunt vizate, în special, reduceri pe segmentul de electrocasnice, însă anul trecut în programul mai multor magazine online au intrat și oferte care au vizat aur, bijuterii, mașini și chiar tractoare.

„Vinerea Neagră” este, în SUA, ziua care succede sărbătoarea Zilei Recunoştinţei şi care deschide sezonul cumpărăturilor de Crăciun.

În ultimii doi ani Black Friday a fost mai vizibil în mediul online, unde proprietarii acestor platforme de vânzare se pregătesc un an întreg și vând stocuri impresionante de produse, unel și cu reduceri de 80-90%.