Performanţă în industria mobilei: România a ajuns importator de bușteni, după ce ani la rând a fost exportator net

Producătorii de mobilă îşi expun ofertele, la Romexpo, în perioada 14-18 septembrie
România a ajuns din exportator de bușteni, importator, în condițiile în care, în primele cinci luni din 2016 valoarea importurilor de bușteni a fost de 52 milioane de euro, iar cea a exporturilor de 5,8 milioane de euro, a declarat Aurica Sereny, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România (APMR), la deschiderea celei de-a 25-a ediții a târgului internațional de mobilă BIFE-SIM.

„Este foarte bine că avem o creștere a importurilor la material lemnos brut și că scade exportul. În afara exportului de mobilă care a crescut cu peste 10%, importul de material lemnos, de bușteni și cherestea, a scăzut foarte mult în primele cinci luni ale anului 2016“, a spus şefa APMR.

Cum s-a ajuns aici

„În România, avem posibilități de prelucrare. Pentru că a fost lipsă de lemn, pentru că s-a exploatat mult mai puțin în această perioadă, firmele au fost nevoite să apeleze la importuri. Inclusiv importul de cherestea a crescut în această perioadă.
Cu toate acestea, exportul de cherestea al României este mai mare decât importul“, a mai precizat Aurica Sereny.

Aceasta a precizat că în România există firme care au capacități mari pentru export de cherestea.

„Suntem unul dintre sectoarele profitabile ale României. Exporturile au ajuns la peste două miliarde de euro, importurile la 500 de milioane de euro. Soldul favorabil import/export este de peste 1,5 miliarde de euro în 2015. Iar la nivelul întregului sector al industriei mobilei, anul trecut s-a înregistrat un export cu 8,4% mai mare, creșterea însumând 159 de milioane de euro“, a spus Aurica Sereny.

Occidentul apreciază mobila românească

În topul țărilor în care firmele din România exportă mobilă, pe primul loc este Germania, urmată de Franța, Italia, Austria, Spania, Marea Britanie.

În ceea ce privește importurile de mobilă din China, președintele APMR consideră că este îmbucurător că acestea nu au mai crescut în ultima perioadă.

„În ultima perioadă au crescut importurile din Polonia, de unde vine mobilier ieftin și se adresează în general populației cu venituri mici.
Firmele românești, pentru a obține un venit cât mai mare, se adresează în general persoanelor cu venituri medii sau peste medii. Importăm destul de mult mobilier din Polonia, din Turcia, dar dacă luăm prețul per tonă la exportul și importul de mobilă, acesta este favorabil României. Majoritatea mobilierului care se importă este din plăci“, a mai spus Aurica Sereny.

Daraban (CCIR): Trebuie să recuperăm piețele de export pierdute

România trebuie să recupereze piețele de export pe care le-a avut cândva, iar industria mobilei a fost probabil unul dintre sectoarele cele mai afectate de pierderea acestor piețe tradiționale, a declarat președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la deschiderea BIFE-SIM 2016.

„Când mă uit la cum arată exportul României, către cine este orientat, observ că doar 15% pleacă în afara UE și a țărilor din Europa non UE. Acest lucru trebuie să ne pună pe gânduri. Am călcat deja pedala acestei diplomații economice prin care sper că vom mișca lucrurile într-o direcție bună“, a spus Mihai Daraban.

La BIFE SIM 2016, 13 firme din 100 sunt străine

Şeful CCIR a subliniat că „participarea internațională este numeroasă la ediția din acest an a Târgului BIFE SIM, gradul de internaționalizare fiind de 13%, ceea ce demonstrează că piața românească de mobilă este în continuare atractivă atât din punct de vedere al exporturilor, cât și al interesului crescut pentru importuri“.

La BIFE-SIM 2016 expun, pe o suprafață de 30.000 de metri pătrați, companii din Polonia, Turcia, Bulgaria, Italia, Ungaria, Grecia, Macedonia, Republica Moldova, Germania și Serbia.

„Faptul că suntem la cea de a 25-a ediție a BIFE-SIM constituie garanția că industria de mobilă din România este un sector important al economiei. Avem peste 4.000 de producători de mobilă în România cu peste 67.000 de salariați, dar și o balanță pozitivă a exportului anul trecut, de 1,5 miliarde de euro“, a spus Călin Istrățoiu, director în cadrul Ministerului Economiei.

Târgul este organizat de Romexpo, Asociația Producătorilor de Mobilă din România și Camera de Comerț și Industrie a României și sunt așteptați la ediția de anul acesta peste 22.000 de vizitatori, specialiști și public larg.

BIFE-SIM poate fi vizitat, la Romexpo, de miercuri până sâmbătă între orele 10.00 și 18.00, iar duminică între 10.00 și 16.00.

Prețul unui bilet este de 10 lei, iar copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilități și persoanele instituționalizate beneficiază de intrare gratuită.