„Parazitul“ petrolier: Guvernul pregăteşte o nouă entitate birocratică

Noua entitate va superviza operaţiunile petroliere din Marea Neagră de pe platoul continental al României FOTO: Guliver/ Getty Images
Autorităţile vor să înfiinţeze o autoritate de stat care să supervizeze instalaţiile petroliere din Marea Neagră, aceasta urmând să funcţioneze în subordinea Guvernului, cu finanțare de la buget şi prin tarife percepute companiilor care operează zăcăminte.

Executivul vrea să înfiinţeze o „Autorităte Competentă“ privind siguranţa operaţiunilor petroliere din Marea Neagră, aceasta urmând să se finanţeze atât de la buget, cât şi din taxe percepute companiilor care deţin sau operează zăcăminte pe platoul continental al României. Prevederile apar într-un proiect de lege redactat de către Ministerul Energiei.

Legea are ca obiect stabilirea cerinţelor minime necesare pentru prevenirea eventualelor accidente majore şi de limitare a consecinţelor unor astfel de accidente ce vizează operaţiunile petroliere din zona de responsabilitate a României la Marea Neagră.

Noua entitate poate opri extracţia

Noua autoritate va fi condusã de un preşedinte şi un vicepreşedinte, funcţionari publici, numiţi pentru o perioadă de cinci ani. Entitatea se va plasa în subordinea Guvernului şi va fi obligată să transmită Executivului un raport de activitate la fiecare doi ani.

Între atribuţiile sale se află evaluarea rapoartelor privind privind pericolele majore, a datelor privind proiectarea şi operaţiunile la sondă, elaborarea de planuri anuale, dar şi consilierea altor autorităţi sau organisme, inclusiv a Agenţiei Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), care acordă licenţe de exploatare. În fapt, ANRM nu poate concesiona niciun perimetru petrolier în Marea Neagră fără consultarea noii autorităţi. De asemenea, aceasta va putea realiza inclusiv inspecţii pe platformele petroliere sau navele de explorare, ba chiar ar putea închide extracţia de hidrocarburi în cazul în care companiile nu respectă normele tehnice de siguranţă.

Guvernul este obligat să emită o hotărâre de aprobare a organizării şi funcţionării acestei autorităţi în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, potrivit proiectului. Aceasta vine ca urmare a unei directive europene aprobate în anul 2013, care vizează prevenirea unor dezastre precum explozia platformei petroliere a BP din Golful Mexic din 2010.

Prilej de risipă

Numai că, în bunul stil românesc, noua lege este un nou prilej pentru risipirea de resurse, avertizează experţii, în vreme ce petroliştii se tem că aceasta va spori birocraţia.

România are deja o entitate care se ocupă de mediu, respectiv Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM). De asemenea, o autoritatea competentă privind siguranţa în domeniul gazelor naturale există deja şi se află în cadrul Ministerului Energiei, astfel că nu se justifică de ce noua entitate trebuie să existe în mod separat, cu buget şi aparat administrativ propriu.

Citiți mai multe despre cum vrea guvernul să finanțeze exploatări petroliere în Marea Neagră și din buget pe „Adevărul”