Panama Papers: Casa de avocatură a secretarului de stat Gabriel Biriş, partener al Mossack Fonseca în România

Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor FOTO: Mediafax
Mossack Fonseca este o casă de avocatură panameză care înființează companii în jurisdicții offshore și oferă servicii asociate. Bănuită că, de fapt, înlesnește inclusiv activități infracționale prin serviciile sale, Mossack Fonseca a colaborat în România cu o casă de avocatură care a furnizat un secretar de stat în funcție. Este vorba de casa de avocatură Biriș Goran, potrivit linx.crji.org.

Unul din partenerii acestei case de avocatură, Gabriel Biriș, este secretar de stat în Ministerul de Finanțe și unul din puținii demnitari din România care a declarat oficial că deține o companie offshore.

Offshore din Insulele Virgine Britanice în proces la Târgu Mureș

Public, nu există nici o informație că Biriș Goran, casa de avocatură, ar avea vreo legătură cu foarte cunoscuta peste noapte Mossack Fonseca. Un proces de insolvență de la Târgu Mureș, însă, scoate la iveală o poveste aparent încurcată cu creanțe, o firmă offshore și avocați, poveste care face legătura directă între Biriș Goran și Mossack Fonseca, scrie jurnalistul Cătălin Prisacariu, pe portalul linx.crji.org.

Procesul (Dosar nr.68/1371/2012/a1) are loc la Tribunalul Specializat Mureș și are ca obiect insolvența unei societăți comerciale din Târgu Mureș, Mark Prodholz SRL. Până aici, banal. Prima informație interesantă este că unul din creditorii Mark Prodholz SRL este o companie offshore: Simber Industries LTD, cu sediul în Akara, BLDG, 24 De Castro Street, Road Town, Tortola British Virgin Islands. Cum o fi ajuns o companie dintr-o jurisdicție offshore să se judece pe o creanță cu un SRL din Târgu Mureș? Secretul stă în acționariatul SRL-ului și în reprezentantul companiei din Virginele Britanice.

Citeşte mai multe pe linx.crji.org