(P) Dilemă: casă cu etaj sau casă cu mansardă?

Unii spun că viața la mansardă poate fi interesantă FOTO: UBERHAUSE
Arhitecții de la uberhause.ro ne răspund: Să facem, mai întâi, diferența. Mansarda este un spaţiu locuibil poziționat imediat sub acoperişul de tip şarpantă al clădirii. În cazul etajului, discutăm despre un nivel distinct al clădirii, care are deasupra un planşeu și un acoperiş, care poate fi de tip terasă sau şarpantă. În cazul din urmă, spațiul până la planșeu, denumit pod, este nelocuibil, spre deosebire de mansardă.

Sunt câteva motive pentru care poate fi indicată alegerea unui proiect de casă parter plus mansardă. Unii spun că viața la mansardă poate fi interesantă: atmosferă mai intimă, favorabilă creației, privești cerul în momentele de reverie, beneficiezi de mai multă lumină naturală, asculți tic-tac-ul ploii pe tabla casei, iar o bună izolație te poate scuti și de căldura excesivă din timpul verii. Economiile nu sunt de neglijat: mai puține materiale de construcție, cheltuieli mai mici cu autorizarea construirii, cu impozitul, încălzirea și întreținerea. Spațiile de dincolo de zona locuibilă a mansardei pot fi isteț folosite pentru depozitare.

Desigur că o casă cu etaj acoperă mai bine cerințele de spațiu locuibil, mai ales în cazul unei familii numeroase, dar și nevoile mai mari de depozitare, având la dispoziție podul. Iar dacă vrei să alegi între cele două variante, iată câteva dintre proiectele de case cu mansardă sau etaj propuse de arhitecții din București de la UBERHAUSE.

1-proiect-casa-etaj-Aora-106-UBERhause-ro
Proiectul de casă cu mansardă AORA (suprafață utilă de 130 mp) îmbină un volum tradițional cu acoperiș în două ape cu un design modern de fațadă, susținut de suprafețe vitrate largi. Volumul lateral, care pare a fi atașat ulterior construcției, este placat cu klinker, iar balcoanele îți oferă șansa de a te bucura de priveliști plăcute.

2-proiect-casa-etaj-Muralis-118-UBERhause-ro

MURALIS este proiectul de casă care poate oferi, pe o suprafață utilă de 111 mp, toate funcțiunile potrivite unui stil de viață dinamic și reconfortant, într-un pachet compact și economic. Soluția arhitecturală îmbină un volum tradițional, cu acoperiș în două ape, cu un design modern de fațadă, susținut de suprafețe vitrate, detalii de lemn și tencuială decorativă albă.

3-proiect-casa-etaj-Onux-133-UBERhause-ro

Proiectul de casă parter cu etaj ONUX propune o locuință spațioasă (suprafață utilă de 200 mp), cu o soluție funcțională, practică și economică. Atrag atenția diningul generos vitrat, terasa largă de la etaj și detaliile evidențiate prin pergole din lemn. Volumul central, placat cu piatră și contrastant cu restul clădirii, accentuează verticalitatea construcției.

4-proiect-casa-etaj-Herra-164-UBERhause-ro

La proiectul de casă parter cu etaj HERRA (187 mp utili) se pot remarca jocul îndrăzneț de volume, liniile bine conturate și formele retrase sau ieșite în consolă ale balcoanelor. Etajul pare anume conceput pentru a crea o stare de liniște și intimitate, cu un vitraj ce asigură o bună iluminare a spațiilor interioare și accentuează nota de modernitate a locuinței.

5-proiect-casa-etaj-Ascend-138-UBERhause-ro

ASCEND este un proiect curajos de casă cu mansardă (145 mp utili) la care distingem un interesant joc estetic pe relația plin-gol, linii clare ale fațadelor, vitraj accentuat. Peretele vertical central și acoperișul clasic cu șarpantă devin elemente dominante în designul casei, îmbogățindu-i arhitectura de ansamblu.

6-proiect-casa-etaj-Cubiqa-104-UBERhause-ro

Proiectul de casă cu etaj CUBIQA (suprafață utilă de 119 mp) atrage prin eleganța generată de liniile moderne și atenția acordată detaliilor, precum și de un subtil joc al volumelor. Vitrajele susțin nota de modernitate a designului, permițând ca interiorul să beneficieze de suficientă lumină naturală.