Opoziţia critică măsurile fiscale ale Guvernului

Elena Deacu 09-08-2017
Ludovic Orban - FOTO Eduard Enea
Invitat la Adevărul Live, preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că „Guvernul a înnebunit complet”, introducând unele măsuri împotriva celor care muncesc, precizând că PNL a atacat şi se gândeşte să atace la Curtea Constituţională unele dintre aceste măsuri.

„Părerea mea este că Guvernul a înnebunit complet. Au trecut la măsuri antiliberale împotriva celor care muncesc. Au introdus impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, contul special pentru plata TVA, majorarea salariului la 2.000 de lei. Multe măsuri nu au fost adoptate şi aplicate datorită reacţiei energice a PNL, a societăţii civile, a mediului de afaceri“, a spus Orban. Dintre măsurile enumerate mai sus, numai contul special pentru plata TVA mai este în discuţie, la restul renunţându-se.

Liderul PNL a criticat şi creşterea accizelor la combustibil, pe care Guvernul o are în plan, spunând că „prin măsura pe care o iau nu fac decât să aducă acciza la nivelul la care era până la 1 ianuarie“. „Este o măsură prostească. Ei recunosc că a crescut volumul de vânzări, dar încăsarile de accize nu au crescut. De ce? Nu au fost colectate. Ceea ce înseamnă că s-a dat liber la evaziune, mai ales pentru firmele clientelare“, a declarat Orban. Potrivit lui, în programul de guvernare nu se vorbeşte de creşterea accizei la combustibil.

Orban a mai spus că vor fi grave consecinţele reintroducerii supraacizei. „La fiecare serviciu furnizat va fi o creştere. Va reduce competitivitatea produselor româneşti. Nu vor obţine niciun ban în plus, vă spun. Ei îşi dau seama că nu pot plăti toate pomenile date sau toate salariile promise. Prima şmecherie este creşterea inflaţiei. Se erodează puterea de cumpărare, cresc fictiv veniturile la bugetul de stat“, a declarat şeful PNL.

Contul separat de TVA, „o aberaţie”

Despre contul separat de TVA, liderul PNL susţine că „e o aberaţie”, deoarece Marea Britanie încearcă să introducă de mai mult timp şi încă nu e introdus, iar în Italia funcţionează numai la firmele care au contracte cu statul, adică pe contractele de achiziţii publice. „Noi suntem primii care vrem să introducem pe scară naţională această măsură stupidă care e şi la limita Constituţiei. Ne gândim să o atacăm la CCR. Ce spun ei în expunerea de motive: nu suntem capabili să colectăm TVA-ul. Avem cea mai mare evaziune la TVA din Europa”. El i-a numit pe guvernanţi „tâmpiţi”, spunând că ei sunt de vină că nu sunt în stare să colecteze TVA-ul, nu firmele.

Ce a realizat PNL

O măsură luată de PNL până în prezent, răspuns la măsurile guvernului, a fost sesizarea la Curtea Constituţională a ordonanţei prin care angajatorii sunt obligaţi să plătească taxe integrale chiar dacă au angajaţi part-time. „Aşteptăm să se întoarcă Avocatul Poporului. Avem cinci argumente beton. Nu se poate să nu vadă domnul Ciorbea, chiar dacă are ochelari. Am avut reacţii pe orice fel de prostie a Guvernului“, a mai declarat Orban. El susţine însă că nu poate ataca la CCR creşterea accizei. „O să încercăm să-i convingem pe parlamentarii care nu sunt în PSD să voteze împotrivă. Acum, PSD şi ALDE au un singur vot peste majoritatea absolută. Pe ei îi ajută minorităţile şi UDMR. O să încercăm să ne adresăm fiecărui parlamentar în parte“, a spus el.