OMV exclude cedarea operaţiunilor de rafinare, inclusiv din România, către Gazprom. Cele două grupuri anunţă vineri schimbul de active

OMV deţine în România 51% din Petrom, companie care extrage întreaga producţie de ţiţei a României şi jumătate din cea de gaze  FOTO: Mediafax
Directorul general al OMV, Rainer Seele, a exclus miercuri ca grupul austriac să cedeze operaţiunile de rafinare, inclusiv cele din România, către grupul Gazprom, cele două companii urmând să anunţe vineri un controversat schimb de active, relatează Die Presse, potrivit News.ro.

Seele şi ministrul german de Finanţe Hans Jorg Schelling  pleacă joi la Sankt Petersburg, unde vineri urmează să fie făcut public acordul dintre OMV şi Gazprom.

Prin acest schimb, OMV urmează să primească de la Gazprom o participaţie la exploatarea unor zăcăminte de petrol şi gaze în Siberia. Seele a afirmat în timpul unei întâlniri cu angajaţii rafinăriei Schwechat că rafinăriile OMV nu vor face parte din schimbul de active. „Terminaţi cu speculaţiile, vom discuta în aşa fel încât rafinăria Schwechat nu va fi afectată“, a spus Seele. Acelaşi lucru se aplică rafinăriei din Burghausen, Germania, şi operaţiunilor de rafinare din România.

Situaţie tensionată în Austria

Situaţia rămâne totuşi tensionată, de când Seele a anunţat în octombrie anul trecut că OMV va vinde probabil o participaţie de 49% la subsidiara Gas Connect Austria.
Criticii vânzării susţin că astfel ar fi pusă în pericol securitatea aprovizionării cu gaze a Austriei. Partenerii ruşi au anunţat în februarie că nu sunt interesaţi de GCA.
OMV şi Gazprom au convenit în septembrie 2015 un posibil schimb de active, dar până în prezent nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participaţii de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.

Reorientarea către Rusia

Seele consideră că schimbul de active cu Gazprom este vital pentru OMV, pentru reducerea costurilor de producţie ale companiei austriece, în condiţiile prăbuşirii preţurilor la ţiţei şi gaze pe pieţele internaţionale, acesta declarând că „nu există un plan B“ pentru cazul în care nu se va ajunge la un acord.

Ministrul Energiei din Rusia a declarat că schimbul de active ar putea include zăcăminte de petrol şi gaze deţinute de OMV în „ţări terţe“ sau proiecte energetice şi de infrastructură din Austria.

OMV are operaţiuni de explorare şi producţie în derulare în România, Marea Nordului, Austria, Australia, Noua Zeelandă, Emiratele Arabe Unite, Tunisia, Gabon, Kazahstan, Namibia şi Madagascar, precum şi operaţiuni suspendate în Libia şi Yemen.

Ce reprezintă Petrom în România

OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Energiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03%, iar 6,21% sunt tranzacţionate liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Petrom realizează întreaga producţie de ţiţei a României şi jumătate din cea de gaze. De asemenea, Petrom controlează circa 40% din piaţa distribuţiei de carburanţi.  Petrom a înregistrat în 2015 o pierdere de 700 de milioane de lei, prima de la privatizarea din 2004, în condiţiile rescrierii în scădere a valorii activelor de producţie.