Oltchim va transmite mai multe detalii investitorilor interesaţi de preluarea combinatului, pentru a putea înainta oferte neangajante

Combinatul chimic Oltchim are în prezent circa 2.000 de salariaţi FOTO: Adevărul
Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea va transmite în perioada următoare mai multe detalii investitorilor interesaţi de preluarea pachetelor de active ale companiei de stat, ceea ce le va permite să formuleze oferte neangajante, precizează Ministerul Economiei, potrivit News.ro.
Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone

„Pentru că societatea se află în procedură de insolvenţă, iar acţionarul stat nu are prerogative în această perioadă, administratorul judiciar poate clarifica detaliile viitoarelor etape ale procesului de vânzare“, a transmis Ministerul Economiei.

Oltchim a anunţat în luna august a acestui an iniţierea procesului de vânzare prin nouă pachete de active. Ministerul Economiei arată că, în acest sens, s-au făcut paşi importanţi, iar acest proces se desfăşoară „într-un mod profesionist, transparent şi nediscriminatoriu“ şi există interes pe piaţă pentru pachetele de active.

„MECRMA este încrezător în derularea cu succes a procesului de reorganizare şi continuă dialogul cu Comisia Europeană, pentru clarificarea tuturor aspectelor legate de societate, ceea ce va oferi certitudine juridică atât potenţialilor investitori, societăţii cât şi creditorilor“, spun oficialii Ministerului Economiei.

Interesaţi de preluarea combinatului chimic Oltchim sunt doi dintre cei trei investitori care au participat la procesul de privatizare din toamna anului 2012, respectiv Chimcomplex, societate controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, şi grupul germano-polonez PCC, acţionart minoritar al combinatului. PCC a confirmat, pentru News.ro, că va depune oferte pentru toate pachetele de active scoase la vânzare.

PCC şi Chimcomplex au pierdut cursa privatizării din 2012, în faţa lui Dan Diaconescu, care nu a mai adus ulterior suma promisă.

Avocatul Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al combinatului, spune că vânzarea activelor Oltchim avansează, însă este nevoie de răspunsul Comisiei Europene privind ştergerea datoriilor companiei, potrivit News.ro.

„În momentul de faţă sunt nişte proceduri de urmat cu cei de la Comisia Europeană şi nu se pot spune foarte multe lucruri despre privatizare. Se aşteaptă un răspuns de la Uniunea Europeană pentru că este o anchetă pe rol. Eu sper să se termine anul acesta“, a declarat Piperea, pentru News.ro.

La începutul lunii aprilie, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către companii de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a combinatului, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat. Compania a intrat în insolvenţă în ianuarie 2013, după privatizarea eşuată cu Dan Diaconescu din 2012.

Combinatul are în prezent circa 2.000 de salariaţi. Oltchim este singurul producător din România de clor şi polieter polioli şi exportă 74% din producţie.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Share on Reddit0Email this to someone